Verdachten in zaak-Ryan blijven langer vast, dit is wat we nu weten

LELYSTAD • Vr 7 juni 2024 | 15:31 • Vrijdag 7 juni 2024 | 15:31

De twee verdachten die zijn aangehouden in de zaak rondom de dood van Ryan al Najjar, blijven twee weken langer in hechtenis. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald. De twee mannen van 22 en 24 werden dinsdag aangehouden op verdenking van 'betrokkenheid bij het misdrijf dat is gepleegd en dat heeft geleid tot de dood' van de vrouw.

Het lichaam van de 18-jarige Ryan werd dinsdag aangetroffen in het water bij de Knardijk in Lelystad. De politie ging al snel uit van een misdrijf. Ryan is 22 mei voor het laatst gezien in haar woonplaats Joure, in de gemeente Friese Meren.

Eerwraak
Na de aanhouding van de twee mannen gingen al snel geruchten rond dat zij broers waren van het slachtoffer. Onder andere De Telegraaf zegt dat ingewijden dat hebben verteld. Er zou sprake zijn van eerwraak: Ryan had een relatie met een jongen en de familie keurde dat af, en ze wilde geen hoofddoek meer dragen, schrijft de krant.

Een jaar geleden zou het slachtoffer al eens in paniek de straat op zijn gelopen en tegen een buurtbewoner hebben gezegd dat haar vader haar wilde vermoorden.

Schuldbekentenis
De Telegraaf vroeg de vader om reactie, via een e-mailadres van het bedrijf van de vader. Daar kwam reactie op: "Ik verzoek u te publiceren dat ik degene ben die gedood heeft". De afzender schreef daarnaast alléén gehandeld te hebben, naar Turkije gevlucht te zijn, en terug naar Nederland te komen om zich voor de rechter te verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie vorderde de mails van de krant en neemt ze mee in het onderzoek.

Lees ook: OM vordert mail met bekentenis van vader vermoorde Ryan

Gevlucht uit Syrië
"Het is een hele trieste situatie, heel erg jammer dat dit gebeurd is", zei burgemeester Fred Veenstra van de gemeente Friese Meren donderdag. Het gezin van Ryan vluchtte uit Syrië en kreeg toen ze een verblijfsvergunning hadden een woning in Joure.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel