Man zou op een zeil zijn gelegd en gruwelijk zijn mishandeld, OM eist forse celstraffen

ALMERE • Wo 3 juli 2024 | 22:38 • Woensdag 3 juli 2024 | 22:38

Tegen vijf mannen - van wie drie uit Almere - zijn woensdag celstraffen tussen de twee en vijf jaar geëist. Ze waren volgens de officier van justitie betrokken bij gruwelijk geweld in de Almeerse Poolcirkelstraat op 7 en 8 augustus vorig jaar. De zaak kwam aan het rollen na een telefoontje van het ziekenhuis in Almere, waar een zwaargehavende man was binnengebracht.

Tegen Ali A. (58) uit Almere werd vijf jaar cel geëist. Het geweld zou zich in zijn woning hebben afgespeeld en hij zou de initiator zijn geweest. Medeverdachte Ivan J., een neef van A., uit Westzaan hoorde ook vijf jaar eisen.

Adil L. (30) en Almeerder Amin L. (27) hangt vier jaar boven het hoofd. De aanklager hield het bij Mohammed E. (22) uit Almere bij een eis van twee jaar, omdat hij geen geweld zou hebben gebruikt.

Bedreigingen
A. kende het slachtoffer uit de drugscene. De twee zouden een conflict hebben gehad over geld. Het slachtoffer vertelde de politie dat hij volgens afspraak naar het huis van A. ging om zijn geld op te halen. Maar toen hij binnenkwam, vielen vier mannen met bivakmutsen hem direct aan.

"Twee kwamen uit de badkamer, de anderen uit een slaapkamer", vertelde hij later. Er zou een wapen tegen zijn hoofd zijn gehouden. Vervolgens werd hij daarmee geslagen en gestompt. Eén van de mannen zei volgens hem: "Ik ga je tanden en handen helemaal kapotmaken."

Gestoken
Daarop viel er een schot: "Even was het stil en toen werd ik vastgebonden en op een zeil gelegd", aldus het slachtoffer. Volgens de Almeerder werd hij daarna uitgekleed en zou hij verkracht worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar er werden wel naaktfoto's van hem gemaakt. Zijn belagers dreigden die op social media te zetten. Er werden volgens hem ook sigarettenpeuken op zijn gezicht uitgedrukt. En hij werd gestoken met een mes.

De verwondingen die hij opliep, passen volgens de artsen bij het verhaal dat hij de politie vertelde. Toen de politie in de woning aan de Poolcirkelstraat kwam, vonden ze ook spullen die het slachtoffer had beschreven. En een schotinslag in de hal. A. meldde zich een dag later op het politiebureau. Na wat speurwerk in zijn telefoon kwamen de andere vier verdachten in het vizier.

Drugscrimineel
De advocaat van A. vroeg woensdag om vrijspraak en stelde dat het 'vermeende' slachtoffer een gewelddadige drugsdealer is, die op zeer gewelddadige wijze verhaal kwam halen bij zijn cliënt: "Het was omgedraaid. Mijn cliënt moest zich juist verdedigen tegen deze man." A. zei zelf bij de politie: "Die man wilde mij doodmaken."

Zijn neef J. zegt dat zijn oom hem angstig belde voordat 'de zaak escaleerde': "Hij was heel bang. Hij is oud, ziek en zwak. Ik moest hem helpen." Vooraf zou zijn besproken dat zij het slachtoffer tijdens de afspraak 'schrik aan zouden jagen'. Maar toen hij J. had gestoken, sloegen de stoppen bij hem door en sloeg J. hem waar hij kon, bekende hij in de rechtszaal. Hij zou ook degene zijn geweest die sigaretten op hem uitdrukte en stak met een mes. "En daar heb ik spijt van."

Vrijspraak
De advocaat van Mohammed E. vindt dat zijn cliënt net als A. zou moeten worden vrijgesproken van betrokkenheid bij het geweld: "Hij is veertien maanden in Nederland en is getraumatiseerd door het oorlogsgeweld uit Oekraïne gekomen. Om die reden raakte hij verslaafd aan de cocaïne. Hij ging naar A. om coke te gebruiken."

Volgens de raadsman zat hij angstig op de wc toen het slachtoffer binnenkwam. "Hij kwam naar buiten en zag mannen met bivakmutsen. Criminelen, dacht hij. Het slachtoffer lag vastgebonden op de grond."

Volgens hem heeft E. het geweld gehoord, maar niet gezien. Waar de ruzie over ging heeft hij niet kunnen volgen, want hij spreekt geen Nederlands. Uit angst durfde hij niet weg te gaan en deed hij de klusjes die hem werden opgedragen. In een verklaring liet E. weten dat hij hoopt dat het slachtoffer er bovenop komt.

De rechtbank doet uitspraak op 24 juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel