Verhuurder wil man met Alzheimer uit woning zetten, rechter steekt er een stokje voor

ZEEWOLDE • Do 4 juli 2024 | 10:17 • Donderdag 4 juli 2024 | 10:17

Een huurder mag van de rechter in zijn woning aan de Atalanta in Zeewolde blijven. De verhuurder had om toestemming gevraagd om de woning te ontruimen, omdat de man al een tijdje zijn huur niet betaalt en overlast zou veroorzaken. Maar voor de ontruiming heeft de rechter een stokje gestoken, omdat de huurder vermoedelijk aan Alzheimer lijdt en begeleiding nodig heeft.

Artsen denken dat de man al een tijdje Alzheimer heeft. Daarom zou hij de huur niet betalen. En dan zijn er ook nog zijn pleegzoon die overlast zou veroorzaken én het arsenaal aan wapens dat in januari in de woning werd gevonden door de politie. Voor verhuurder J.H.F. Schopman en Zonen reden om hem eruit te willen zetten.

Dementie
Tijdens de rechtszitting twee weken terug werd voor het eerst duidelijk dat de man waarschijnlijk dementie heeft. "Hij is heel lang uit het zicht gebleven van de zorg, omdat hij moeilijk bereikbaar is. Dat komt ook door zijn geheugenproblemen", legde een medewerkster van zorgorganisatie Coloriet uit, die met hem was meegekomen.

Haar grootste zorg is dat de Zeewoldenaar dakloos wordt. "We zijn nu net de zorg aan het opstarten voor hem, we willen ook bewindvoering inschakelen voor de financiële kant van het verhaal. Als hij op straat komt te staan, is hij voor ons weer uit beeld en begint het hele feest van voren af aan."

Zij denkt dat hij naar een woning met zorg moet. De rechter vindt daarom dat de man voorlopig in zijn woning mag blijven, zodat er een goede plek voor hem kan worden gevonden. Wel moet hij de achterstallige huur van ruim 5800 euro betalen.

Niet onderbouwd
Volgens de rechter is de overlast die de man zijn pleegzoon zou plegen overigens niet voldoende onderbouwd door de verhuurder. Dat is wat hem betreft dan ook geen geldige reden voor ontruiming.

De huurachterstand zou dat op zich wel zijn, maar gezien de omstandigheden vindt hij dat nu niet een gepaste maatregel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel