Huis bij fruitteeltbedrijf mag ook aan niet-boer verkocht worden

ALMERE • Do 4 juli 2024 | 11:41 • Donderdag 4 juli 2024 | 11:41

Een bedrijfswoning bij een fruitteeltbedrijf in Almere mag alsnog te koop worden gezet en ook worden bewoond door mensen die niet in het tuinbouwgebied werken. Dat is de uitkomst van een zaak die tot aan de Raad van State is uitgevochten.

Glastuinbouw Nederland maakte eerder dit jaar bezwaar tegen de verkoop van het huis aan de Huydecoperweg in de wijk Buitenvaart. De organisatie die opkomt voor de belangen van tuinders, was bang dat de ontwikkeling van het gebied bij Almere zou worden beperkt als een niet-boer in het huis kwam wonen. Hierdoor zou bij schaalvergroting van een bedrijf bijvoorbeeld ineens rekening moeten worden gehouden met het woongenot van omwonenden.

De eigenaren willen het huis graag verkopen. Hun bedrijf wordt volledig overgenomen door hun zoon en zij gaan zelf elders wonen. De gemeente Almere zag geen probleem in de verkoop aan een niet-boer. Maar volgens Glastuinbouw Nederland was door de gemeente niet goed gekeken of de woning in de toekomst alsnog voor het fruitbedrijf nodig zou kunnen zijn.

In een reactie daarop heeft de gemeente Almere stukken aangeleverd waaruit duidelijker blijkt dat de woning in de toekomst niet meer nodig is. Glastuinbouw Nederland staakte daarna zijn bezwaren.

Bedrijf uitbreiden kan niet meer
De Raad van State stelde ook vast dat in het tuinbouwgebied weinig echte gelegenheid voor uitbreiding van bedrijven is. Alle beschikbare ruimte is al benut. Voor de hoogste bestuursrechter is dit ook een argument waarom de verkoop van het huis aan een niet-boer gewoon moet kunnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel