Gezondheidscentrum dat er al drie jaar had moeten staan, laat mogelijk nog langer op zich wachten

EMMELOORD • Do 30 mei 2024 | 9:53 • Donderdag 30 mei 2024 | 9:53

Het nieuwe gezondheidscentrum in Emmeloord, Het Vlie, is mogelijk niet eind 2025 maar pas in de zomer van 2026 klaar. Dat verwacht de gemeente Noordoostpolder. Het ontwerp voor Het Vlie ligt opnieuw op de tekentafel na het terugtrekken van één van de initiatiefnemers. Daarom houdt de gemeente rekening met een nieuwe uitloop van de planning.

Het Vlie moet de opvolger worden van de Emmeloorder dependance van het Antonius Ziekenhuis uit Sneek. Op de plek van de nevenvestiging aan de Urkerweg moeten meerdere zorgaanbieders onder één dak komen te zitten.

Het gaat onder meer om het ziekenhuis, huisartsen en een revalidatiekliniek. Die zitten nu deels in de dependance en deels in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. Dat was het eerdere ziekenhuis van de stad.

De Antonius-dependance

Vertraging op vertraging
Het Vlie had eigenlijk in 2022 al klaar moeten zijn. De eerste aanzet voor Het Vlie werd twee jaar daarvoor gegeven. Toen werd gezegd dat het nieuwe zorgcentrum zou gaan bestaan uit drie gebouwen.

Vervolgens ontstond vertraging bij het verwerven van de grond. Daarbovenop kwam het terugtrekken van zorgaanbieder B.Braun uit het plan. Het jaartal voor de oplevering schoof telkens op en uiteindelijk werd duidelijk dat Het Vlie pas eind 2025 klaar kon zijn.

B.Braun zou twee van de drie gebouwen gaan ontwikkelen. Na het terugtrekken van deze partij werd duidelijk dat de overgebleven partijen één gebouw voor hun rekening willen nemen. Een tweede gebouw is een optie maar daarvoor moet dan een andere partij worden gezocht.

Het eerdere plan

'Planning kan uitlopen, is de ervaring'
Volgens de gemeente is het traject naar het gezondheidscentrum toe weerbarstig gebleken. Om die reden werd met een eventuele uitloop van de planning, naar de loop van 2026, al een beetje rekening gehouden, zegt een woordvoerder.

Dat zou ook betekenen dat het Dokter Jansencentrum een half jaar later gesloopt wordt, waardoor de huurders van het gebouw een half jaar langer kunnen blijven zitten. Op de plek van dit voormalige ziekenhuis moeten woningen komen.

Tot nu toe ligt de planning op schema, benadrukt de gemeente. Zo wordt de gemeenteraad komende maandag gevraagd om 125.000 euro om de plannen vlot te trekken. Het geld is nodig voor het nieuwe plan, waaronder een voorlopig ontwerp.

Dit zijn de partijen achter Het Vlie:
- Antonius Ziekenhuis
- Zorggroep Oude en Nieuwe Land
- Revalidatie Friesland
- Medrie
- GGD Flevoland
- Spoedapotheek Emmeloord
- GGZ Centraal
- Huisartsenpraktijk Suydersee
- Huisartsenpraktijk Schaafsma

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel