Voor welke zorg kun je in Lelystad straks wel en niet meer terecht?
Als de spoedpoli in Lelystad vanaf 1 juni ook op doordeweekse avonden de deuren sluit, welke zorg verdwijnt er dan eigenlijk? We zochten uit waarvoor patiënten nou wel en niet in Lelystad nog terechtkunnen.
Voor acute zorg is er de spoedpoli. Die is bedoeld voor klachten die snel behandeld moeten worden, maar waarvoor geen vervolgzorg nodig is. Voorbeelden daarvan zijn als er gips moet worden gezet of een snijwond blijft bloeden en moet worden gehecht. Als mensen zwaargewond zijn gaan ze gelijk naar de Spoedeisende Hulp in Harderwijk of Almere.
In de weekenden was de spoedpoli in Lelystad al dicht. Per 1 juni gebeurt dat dus ook na 17.30 uur. "Wat er feitelijk verandert, is dat de huisarts niet meer altijd kan doorverwijzen naar de spoedpoli in Lelystad", zegt Linda Heller van het St Jansdal ziekenhuis
Vervoer kan lastig zijn
In dat geval moeten patiënten naar een afdeling voor spoedzorg in een ander ziekenhuis. Dat zou meestal in Harderwijk, Zwolle of Almere zijn. Daar moet diegene dan wel met eigen vervoer zien te komen.
Heller zegt te begrijpen dat niet alle mensen een auto hebben, kunnen rijden of geen taxi kunnen betalen. Het St Jansdal ziekenhuis wil volgens haar nog uitzoeken hoe die groep hulp kan krijgen. Bijvoorbeeld vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Levensbedreigende zorg
Voor levensbedreigende spoedzorg waarbij een opname nodig is, worden patiënten al jaren doorverwezen naar andere ziekenhuizen.
In het ziekenhuis in Lelystad is sinds 2019 bijvoorbeeld geen intensive care of hartbewaking meer aanwezig. In dat jaar nam St Jansdal uit Harderwijk het failliete MC Zuiderzeeziekenhuis over.
Levensbedreigende situaties gaan bijvoorbeeld over acute benauwdheid, pijn op de borst of wanneer ledematen uitvallen. Als daarvan sprake is, bellen mensen over het algemeen zelf 112, stelt Heller. De ambulance komt dan op locatie langs en brengt de patiënt naar het juiste ziekenhuis. "In Lelystad doet de ambulance dat al jaren en dat blijft ook zo."
Eerst huisarts
Bij klachten kunnen mensen allereerst terecht bij de huisarts. In de avond, nacht en het weekend is er daarvoor de huisartsenpost. Die zit in het ziekenhuis en is te bereiken via dezelfde ingang als de spoedpoli aan de Ziekenhuisweg.
Mensen wordt geadviseerd eerst te bellen, zodat de triagist kan bepalen welke zorg het beste past. "De huisartsenpost blijft buiten kantooruren gewoon open."
Zorg zonder ziekenhuisopname
Als de huisarts de klacht zelf niet kan oplossen, verwijst die de patiënt door naar een ziekenhuis. In Lelystad zijn zo'n twintig poliklinieken waar men terecht kan.
Ook zijn er de afdeling kort verblijf, een afdeling dagbehandeling, een chemo-unit en een functieafdeling, waar de functie van organen wordt onderzocht.
Daarnaast kunnen in operatiekamers planbare operaties worden uitgevoerd. Dat zijn operaties die niet zo acuut zijn dat ze meteen uitgevoerd hoeven te worden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
St Jansdal stelt nieuwbouw uit na tegenslagen
LELYSTAD • Di 10 december • Dinsdag 10 decemberDe bouw van het nieuwe ziekenhuis in Lelystad is vertraagd. Dat meldt ziekenhuis St Jansdal dinsdag. De bouw zou eigenlijk in 2026 moeten beginnen, maar door meerdere factoren heeft het ziekenhuis bes
-
Raad Lelystad wil St Jansdal onder druk zetten over terugkeer geboortezorg
LELYSTAD • Wo 17 juli • Woensdag 17 juliDe gemeente Lelystad moet actiever met het St Jansdal-ziekenhuis, zorgverzekeraars en andere partners in gesprek over de terugkeer van een volwaardige afdeling geboortezorg in het ziekenhuis. Zij moet
-
Welke meubels of kleuren? St Jansdal vraagt inwoners mee te denken over nieuw ziekenhuis
LELYSTAD • Vr 21 juni • Vrijdag 21 juniZiekenhuis St Jansdal in Lelystad en Harderwijk is op zoek naar mensen die willen meedenken over het nieuwe ziekenhuis. Die deelnemers kunnen meepraten over bijvoorbeeld de centrale hal, de kleuren en
recent nieuws
-
Flevolanders maken zich het minst zorgen over extreem weer
FLEVOLAND • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariInwoners van Flevoland maken zich het minste zorgen over extreem weer in hun woonomgeving, vergeleken met andere provincies. Dit blijkt uit een enquête van ANP en Kieskompas. Terwijl landelijk 56 proc
-
Schuld van tonnen afbetaald, Almeerse Hockey Club is weer gezond
ALMERE • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariDe Almeerse Hockey Club is uit de schulden. Dat heeft de vereniging deze week aan haar leden laten weten. Meer dan een jaar geleden werd bekend dat de club met een forse schuld van meer dan 600.000 eu
-
Derde explosie John Raedeckerstraat Almere in twee dagen tijd, woning afgesloten
ALMERE • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariVoor de derde keer in slechts twee dagen tijd is een explosief afgegaan in de John Raedeckerstraat in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten. De ontploffing halverwege de straat was rond middernacht. De p