Opnieuw vertraging voor gezondheidscentrum, afstel ook mogelijk

EMMELOORD • Di 25 juni 2024 | 15:49 • Dinsdag 25 juni 2024 | 15:49

Het nieuwe gezondheidscentrum Het Vlie in Emmeloord kan op z'n vroegst eind 2026 of begin 2027 klaar zijn. Dat zegt bestuursvoorzitter Marcel Kuin van het Antonius Ziekenhuis. Het betekent dat de komst van Het Vlie opnieuw vertraging oploopt. Ook kan het hele plan nog afketsen, aldus Kuin.

Het Vlie moet de opvolger worden van de Emmeloordse dependance van het Antonius Ziekenhuis uit Sneek. Op de plek van de nevenvestiging aan de Urkerweg moeten meerdere zorgaanbieders onder één dak komen. Zo moet er ook ruimte ontstaan voor huurders in het Dokter Jansencentrum dat moet worden verruild voor woningen.

Onder meer de GGD, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Medrie, de spoedapotheek en twee huisartsenpraktijken willen onderdeel worden van Het Vlie. Eerder waren ook B.Braun en dochteronderneming Elyse bij het plan betrokken maar zij trokken zich terug.

De overgebleven partijen besloten om één gebouw
voor hun rekening te nemen. Een tweede gebouw is nog steeds een optie maar daarvoor moet dan wel een andere partij worden gezocht.

Huren en zorgwoningen
Kuin laat nu weten dat de zorgaanbieders hun gebouw willen huren. Het pand wordt dan verkocht aan een investeerder. Ook wordt gekeken of er zorgwoningen kunnen worden toegevoegd aan het ontwerp. Dat zorgt voor lagere kosten wat het plan financieel aantrekkelijker maakt, zegt Kuin. Vervolgens moet duidelijk worden of het plan voor Het Vlie door kan gaan of niet, stelt de bestuurder.

De gemeenten Noordoostpolder en Urk, de provincie Flevoland en het Antonius Ziekenhuis hebben drie ton uitgetrokken voor een nieuw ontwerp en een daarbij horende haalbaarheidsstudie.

Na de zomer wordt duidelijk of een meer bescheiden plan realistisch is. Als dan wordt besloten om te gaan bouwen, dan ben je volgens Kuin gauw anderhalf jaar verder. Eerder werd op z'n vroegst de zomer van 2026 gezegd.


Lange aanloop
De eerste aanzet voor Het Vlie werd in 2020 gegeven. Toen werd gezegd dat het nieuwe zorgcentrum zou bestaan uit drie gebouwen en in 2022 open zou gaan.

Vervolgens ontstond vertraging bij het verwerven van de grond. Daarbovenop kwam het terugtrekken van zorgaanbieders B.Braun en Elyse uit het plan. Ook zijn de te verwachten bouwkosten en de rente sinds 2020 flink gestegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel