Paarden en ruiters crossen op Eventing Emmeloord, 'hitteprotocol' vanwege de warmte

BANT • Vr 19 juli 2024 | 7:20 • Vrijdag 19 juli 2024 | 7:20

Het Kuinderbos in Bant is de komende dagen het toneel van paardensportevenement Eventing Flevoland. Dat de paarden en ruiters een parcours moeten afleggen tijdens zomers weer, is geen probleem zegt de organisatie. Daar is volgens voorzitter Gert Naber van Eventing Flevoland rekening mee gehouden.

Eventing Flevoland bestaat uit een combinatie van dressuur, springen en cross country. Het trekt deelnemers uit binnen- en buitenland. En die zijn wel wat gewend, zegt Naber: "Zolang we niet boven de 30 graden komen, is er niks aan de hand." De wedstrijden zijn niet lang vanwege het weer en ook niet extreem moeilijk, stelt de voorzitter.

Organisatie houdt paarden in de gaten
Toch heeft de organisatie wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Vermoeide paarden worden aan het einde van de wedstrijd uit de cross gehaald. Ook krijgen de dieren na afloop ijswater om weer op temperatuur te komen. Daar ziet de organisatie op toe, zegt Naber. "Zolang een paard een te hoge temperatuur heeft, blijft 'ie onder controle van de dierenarts staan en mag 'ie niet naar de stal."

De voorzitter houdt de temperatuur hoogstpersoonlijk in de gaten. De luchtvochtigheid lijkt mee te vallen, al hoopt hij wel op wat wind. Naber wil benadrukken dat de paarden op het evenement internationaal getraind zijn. Ze staan volgens hem met plezier aan de start, omdat het dier in een vroeg stadium al aangegeven heeft of het de sport leuk vindt, stelt hij.

Opvolger van Eventing Emmeloord
Eventing Flevoland is de opvolger van Eventing Emmeloord. Dat evenement stopte vanwege corona en een tekort aan vrijwilligers. De opzet van beide evenementen is hetzelfde. Naber besloot eerder dit jaar om een doorstart te maken met het paardensportevenement. Eventing Flevoland staat op de kalender van de internationale sportbond.

Wie de komende dagen wil komen kijken, kan dat gratis doen. Rondom het evenement zijn allerlei randactiviteiten zoals een fair, foodtrucks en een wedstrijd met speelgoedpaarden, ook wel 'hobby horses' genoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel