Noordoostpolder gaat 'inbreiden': tientallen huizen erbij in de dorpskernen

NOORDOOSTPOLDER • Zo 15 december 2024 | 10:00 • Zondag 15 december 2024 | 10:00

Op meerdere plekken in Noordoostpolder zijn plannen voor inbreidingsprojecten. Dat betekent dat er nieuwe woningen moeten komen binnen de bestaande kernen. Zo moeten 143 nieuwe appartementen in Emmeloord verrijzen en staan er huizen gepland op de plek van voormalige horecagelegenheid 't Poortershuys in Creil.

De projecten komen bovenop de plannen die tot nu toe bekend waren zoals diverse uitbreidingen van nieuwbouwwijken. Het is te lezen in een 'ontwikkelperspectief' voor de periode 2025 tot 2035, opgesteld door een onderzoeksbureau. Dat is een visie op woningbouw waarin staat wat er aan projecten ligt en wat er nog mogelijk is.

De onderzoekers spraken met woningcorporatie Mercatus, makelaars en ontwikkelaars. Inwoners die meededen aan een woonbehoefteonderzoek konden ook input geven. De visie moet ontwikkelaars uitdagen om met plannen te komen om aan te sluiten bij de woonbehoefte.

Poppodium De Klos

Appartementen aan Meldestraat en Meeuwenkant
Duidelijk is dat de meeste inbreidingsplannen klaarliggen voor Emmeloord. Zo moeten er 80 appartementen komen aan de Meldestraat, op de plek van poppodium De Klos. Het gaat om 46 middenhuurwoningen en 34 koophuizen.

Ook zijn er plannen voor de plek van de voormalige Ford-garage aan de Meeuwenkant. Op deze locatie moeten 63 appartementen komen waarvan 14 vanuit woningcorporatie Mercatus. Daarnaast is het idee om verpleeghuis Talma Hof in de wijk De Zuidert te herontwikkelen.

Bekend is nu ook dat de nieuwe buurt die tussen de Oude Espelerweg en Espelerlaan moet komen - met 215 woningen - de 'Rozenwijk' gaat heten.

Starters en senioren op plek van 't Poortershuys
Een ander inbreidingsplan ligt klaar voor de plek van het voormalige café-restaurant 't Poortershuys in Creil. Op de plek van de horecagelegenheid die vorig jaar de deuren sloot, moeten tien tot twaalf koopappartementen voor starters en senioren komen, is bekend geworden.

Ook op de plek van de voormalige pastorie van de protestantse kerk aan de Graaf Florislaan kunnen appartementen komen. Mocht dorpshuis De Binkel naar het centrum van Creil verhuizen, dan kan mogelijk ook op de huidige plek van de voorziening aan de Galamalaan worden gebouwd.

De voormalige kerk in Bant

Ook appartementen in Ens, kerk Bant op de schop
Aan de Waterkant in Ens is een plan voor twaalf appartementen en vijf huizen. Deze woningen zijn gepland tegenover het voormalige café-restaurant Het Wapen van Ens. Het Wapen van Ens is nu in gebruik als sportschool. Op termijn zou ook op deze plek mogelijk nieuwbouw kunnen komen.

In Bant ligt een plan om tien appartementen en zeven rijtjeswoningen te bouwen in en rondom de voormalige gereformeerde kerk aan de Noordwend. Het gaat om koophuizen.

'Rug-aan-rugwoningen' in Nagele
Aan de Lucernehof in Nagele moeten acht rug-aan-rugwoningen komen. Dit zijn huizen die alleen een voortuin hebben. Dat komt omdat de woningen met de achtergevel tegen elkaar aan zijn gebouwd. Naast dit plan moeten ook zes rijtjeswoningen worden gebouwd aan de Koolzaadhof.

Woningcorporatie Mercatus sloopte onlangs vijf huurhuizen aan de Bredehof in Espel. Hiervoor komen acht koopwoningen terug, waarvan twee gelijkvloerse huizen.

Inbreiding vooral in Emmeloord, uitbreiding bij huidige nieuwbouwbuurten
Verdere inbreiding moet vooral plaatsvinden in Emmeloord, stellen de onderzoekers. In die plaats is de meeste plek, de meeste vraag en er zijn veel voorzieningen, zeggen ze. In de omliggende dorpen zijn de plekken schaarser.

Bouwen zou moeten kunnen op lege velden, vrijkomende sport- en schoollocaties, ijsbanen - in Emmeloord en Nagele - en parkeerplaatsen. Ook kunnen panden die eerst een andere bestemming hadden, worden omgebouwd zoals meerdere brandweerposten waarvoor nieuwbouw op komst is.

Een dorpsingang van Rutten

Uitbreiding van Marknesse en Rutten ook duidelijker
De focus op inbreiding in Emmeloord betekent niet dat uitbreiding van deze plaats helemaal uitgesloten is. Zo is een mogelijkheid om op termijn een tweede fase van de buurt Waterland te bouwen.

Dit zou dan ten noorden van het eerste deel moeten komen. In de dorpen is de bedoeling om nieuwe fases van de nieuwbouwbuurten vooral naast de huidige gedeeltes te bouwen.

Voor Marknesse en Rutten zijn de jongste nieuwbouwplannen concreet gemaakt in het ontwikkelperspectief.

Marknesse zou 160 huizen tegemoet moeten gaan zien in fase vijf en zes van de nieuwbouwwijk. In Rutten moeten 44 nieuwe huizen komen in de uitbreiding van het dorp waarvan zes tot twaalf sociale huurwoningen.

Verdere gesprekken met woningcorporatie en andere partijen
De komende tijd moet met woningcorporatie Mercatus nog verder worden gesproken over de komst van nieuwe huurhuizen. Daarvan zijn er meer nodig omdat daar behoefte aan is, stellen de onderzoekers. Ook moeten met meerdere partijen gesprekken volgen over middenhuurwoningen.

Daarnaast kan nog gekeken worden naar de komst van meer gelijkvloerse koop- en huurwoningen, vinden de onderzoekers. Die zeggen dat daarbij ook moet worden gedacht aan een combinatie met zorg.

De gemeenteraad buigt zich maandagavond over het ontwikkelperspectief. Dan moet het document worden vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel