Gemeente wil 't Poortershuys kopen, plannen voor woningbouw

CREIL • Vr 2 juni 2023 | 14:32 • Vrijdag 2 juni 2023 | 14:32

De gemeente Noordoostpolder wil café-restaurant 't Poortershuys in Creil aankopen. Het gaat om de grond en de panden. Met de aankoop wil het college van burgemeester en wethouders de leefbaarheid van Creil en ontwikkeling van het dorp bevorderen. Zo wordt gedacht aan woningen voor starters en senioren in combinatie met het dorpshuis.

Het café-restaurant in het centrum van Creil moet worden herontwikkeld. Zo zou dorpshuis De Binkel van de Galamalaan naar de Graaf Florislaan kunnen verhuizen.

Daarover wil de gemeente na de zomer in gesprek gaan met omwonenden. Dan volgen bijeenkomsten. Ook kunnen inwoners van Creil input leveren via enquêtes. Eerst moet de gemeenteraad er nog wat van vinden. Dat gebeurt in juli.

Ontmoetingsplek
Dorpsbelang Creil is blij met de voorgenomen aankoop door de gemeente, zegt dorpsvoorzitter Wina Tiesinga: "Wij hebben nu als dorp de kans om samen met de gemeente in het centrum van ons dorp een fijne ontmoetingsplek te behouden en hier samen nieuwe plannen voor te maken voor de toekomst."

't Poortershuys is sinds eind mei dicht. Het is niet duidelijk waarom. Dat wil uitbater Henk Schuurhuis niet kwijt. Hij liet in maart wel weten zijn horecabedrijf te willen verkopen.

Dorpsbelang Creil gaat nu met de gemeente op zoek naar een nieuwe uitbater. Die zou de zaak tijdelijk kunnen openhouden en mogelijk kunnen meegaan in de nieuwe plannen, is de gedachte. Het pand en de grond zijn nog in handen van de voormalige uitbater, Jan Kluin.

Met de aankoop van de horecagelegenheid en de grond is zo'n 450.000 euro gemoeid. Als alles volgens plan verloopt moet volgend jaar zomer een aannemer zijn gevonden voor de herontwikkeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel