Zeldzame blauwtongvariant in Flevoland aangetroffen

FLEVOLAND • Za 26 oktober 2024 | 13:02 • Zaterdag 26 oktober 2024 | 13:02

Een rund in Flevoland is besmet met een nieuwe variant van het blauwtongvirus, schrijft minister Wiersma van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Wiersma heeft niet bekendgemaakt in welke plaats het virus is gevonden. De nieuwe variant dook op na aanvullend onderzoek dat de minister liet uitvoeren op ruim 2500 monsters van besmettingen, die sinds september waren vastgesteld. Elf monsters bleken besmet met het nieuwe virus, waarvan één uit Flevoland komt.

Het gebruikelijke blauwtongvirus (BTV-3) zorgt voor een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij runderen en schapen. De dieren kunnen uiteindelijk sterven aan het virus. Er is nog weinig bekend over de besmettelijkheid en het ziekteverloop van de nieuwe variant. Daar is meer onderzoek voor nodig, zegt de minister in de Kamerbrief.

BTV-12
Het nieuwe blauwtongvirusvariant heet BTV-12. Die variant komt voor in Afrika, Israël, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Uit het onderzoek is niet naar voren gekomen hoe deze variant precies in Nederland is aangekomen.

Ondanks de vondst van de nieuwe variant loopt het aantal meldingen van nieuwe besmettingen met alle varianten van het virus juist terug. Wel schrijft de minister aan de Tweede Kamer dat het aantal dode runderen nog altijd hoger is dan in 2022 rond deze tijd, toen er nog geen blauwtong in Nederland was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel