'Lelystad krijgt grootste groenewaterstoffabriek van het land'

LELYSTAD • Ma 28 oktober 2024 | 6:04 • Maandag 28 oktober 2024 | 6:04 • 3 min. leestijd

"We zijn straks de grootste groenewaterstoffabriek van Nederland!", vertelt Luke Bouwman vol trots. Bouwman heeft een energiebedrijf met een aantal zonneparken en gaat van overtollige energie grootschalig watergas maken bij Lelystad.

Als het én waait én de zon schijnt, produceren we vaak te veel stroom in Nederland. Hele zonneparken worden uitgeschakeld om problemen op het netwerk te voorkomen.

Eén van die parken ligt aan de rand van Lelystad en is van het bedrijf van Bouwman. Daar komt ook de waterstoffabriek. Bij de start zal 20 megawatt omgezet worden, en er kan opgeschaald worden naar 105 megawatt. "Bij dat laatste getal heb je het over 1,2 miljard autokilometers en 120 miljoen vrachtwagenkilometers", legt Bouwman uit.

Animatie waterstoffabriek

Circul8.energy

Waterstof (H₂) is zeer brandbaar en een schone energiedrager omdat de verbranding ervan de energie vrijkomt en er alleen water overblijft. Er komt dus geen koolstofdioxide (CO₂) vrij zoals bij fossiele brandstoffen. Verminderen van CO₂-uitstoot is belangrijk, omdat CO₂ de grootste bijdrage levert aan het versterkte broeikaseffect door toedoen van mensen.

Waterstof is volgens Bouwman uitermate geschikt voor de transportsector. Het is een alternatief voor diesel of benzine. "Je ziet dat er steeds meer initiatieven komen. Zo zijn er al waterstofvrachtwagens en binnenvaartschepen gemaakt die op waterstof varen. Ook zijn er elektrische landbouwvoertuigen die te veel energie gebruiken voor batterijen, maar waar de batterijen wel continu gevoed kunnen worden door waterstof te verbranden. We verwachten dat de vraag naar waterstof zal toenemen, daarom beginnen we kleiner en kunnen we flink opschalen."

Een trekker met waterstofmotor

In een groenewaterstoffabriek wordt met duurzame energie waterstof gemaakt. Duurzame energie wordt vaak opgewekt door de zon of door de wind. In een normale waterstoffabriek worden fossiele brandstoffen gebruikt om waterstof te maken.
Batterijen én waterstof
Waterstof is volgens Bouwman niet dé oplossing voor het energievraagstuk, maar wel één van de oplossingen. "Als je elektriciteit kort wilt bewaren, kan dat prima in een accu. Je laadt ze op wanneer er te veel stroom geproduceerd wordt en kunt ze gebruiken wanneer er te weinig productie is. Waterstof kun je langer bewaren en is op andere manieren in te zetten."

In Flevoland zijn een paar andere initiatieven voor waterstoffabrieken. Zo moet er een in Zeewolde komen en een ander bij Marknesse. Grote waterstoffabrieken in Nederland zijn, of komen, onder andere in Delfzijl en op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam.

de fabriek in Lelystad komt langs de Edelhertweg

Verwisselbare opslag
Een groot deel van de waterstofopslag in Lelystad zal in een soort containers op vrachtwagens zijn. Als een unit vol is, kan die direct naar de plaats rijden waar de brandstof nodig is. Een verwisselbaar systeem dus.

De bouw van de waterstoffabriek moet starten in het voorjaar van 2025. De eerste fase, met 20 megawatt, moet klaar zijn in het derde kwartaal van 2026.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel