Testen met CupWheels, rijden met 'lekke banden' goed voor grond

LELYSTAD • Ma 28 oktober 2024 | 6:20 • Maandag 28 oktober 2024 | 6:20

Alsof je op lekke banden rijdt, zo oogt het ploegen met CupWheel-banden. Bij de WUR Open Teelten in Lelystad wordt deze innovatieve band nu getest.

De band zou moeten zorgen voor minder bodemverdichting. Een gezonde bodem is belangrijk voor boeren, volgens Enno Schottert van Heuver Tyres. "Land is het grootste en schaarste goed op het moment, dus we moeten zuinig zijn op onze bodem", aldus Schottert. Volgens hem kan de CupWheel daar een rol in spelen. Bodemverdichting heeft invloed op de structuur van de bodem. Dit is slecht voor de wortelgroei van planten, heeft een negatief effect op bodemleven en zorgt voor minder goede opname van water.

V-vorm verlaagt druk
De ontwikkeling van de band heeft jaren gekost. De bandenmaat en het profiel van de band zijn zoals van een normale trekkerband. Maar de zijkant heeft een bijzondere constructie. Hier vouwt de band als het ware naar binnen in een V-vorm. Daardoor krijgt de band een groter oppervlakte op de grond. Hierdoor heeft de band meer grip en komt er minder druk op de bodem.

V-vorm in Cupwheel

Zo gedraagt de CupWheel zich als een rupsband die niet op wielen, maar op lucht wordt gesteund. Hierdoor is de drukverdeling egaal. In de velgen is een manometer geplaats om de luchtdruk nauwkeurig in de gaten te houden. "Door de lage luchtdruk komt er ook minder druk in de bodem," zegt Schottert. De band plat af in de lengte richting, waardoor er niet over meer grond gereden wordt dan nodig is.

Ook met nat weer ploegen
Arjan Hendriksen van de Wageningen Universiteit gebruikt sinds kort een testset van de banden. Hij is blij met de eerste resultaten. Omdat de band veel grip heeft kan er ook met natter weer gewerkt worden. "We hebben net een bui gehad, dan is het wat glibberig boven op maar dan houdt hij zich erg goed," zegt Hendriksen.

Doordat de band heel flexibel is valt de klei makkelijker uit de band. De komende maanden wordt de band verder getest. Dan worden er ook bodemmonsters genomen om te kijken wat het effect van de band is precies is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel