Vier nieuwe besmettingen van blauwtong in Flevoland, nu ook in Lelystad

FLEVOLAND • Do 15 augustus 2024 | 14:03 • Donderdag 15 augustus 2024 | 14:03

Vier nieuwe gevallen van blauwtong zijn donderdag vastgesteld in Flevoland. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om twee besmettingen in Zeewolde, één in Lelystad en één in Ens.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft maar ook onder meer geiten, runderen, herten en kameelachtigen.

Piepkleine steekvliegjes, zogenoemde 'knutten', verspreiden het virus dat kan zorgen voor een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen. Daardoor kunnen de dieren dood gaan.

Eerste geval in Flevoland was in Zeewolde
Flevoland was tot begin deze maand de enige provincie zonder blauwtong dit jaar. Dit zou alleen niet lang meer duren, werd eerder gezegd. Dat klopte: het eerste geval werd vervolgens vastgesteld in Zeewolde.

Vorige week volgde een nieuwe besmetting in Rutten. Op drie andere plekken - twee in Dronten, één in Zeewolde - bestaat nog steeds het vermoeden dat de ziekte heeft toegeslagen

Van 100 naar 3800 besmettingen binnen een maand
Het aantal gevallen van blauwtong neemt flink toe. Vorige maand waren er nog 100 besmettingen verspreid over het land. Dat liep donderdag op naar 3807 gevallen van blauwtong.

Dieren raken vooral besmet op boerenbedrijven met name in Twente, de Achterhoek, Noord-Brabant en Limburg. Het virus is ongevaarlijk voor de mens.

Na de uitbraak van vorig jaar worden veel dieren ingeënt. Toen waren er 172 besmettingen van blauwtong in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel