Flevoland niet langer blauwtongvrij: besmetting vastgesteld bij veehouder in Zeewolde

FLEVOLAND • Ma 5 augustus 2024 | 13:03 • Maandag 5 augustus 2024 | 13:03

Het blauwtongvirus is nu ook in Flevoland vastgesteld. Onze provincie was tot vorige week de enige zonder besmettingen dit jaar, maar nu is het virus officieel vastgesteld bij een veehouder in Zeewolde. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Op twee andere plekken in Flevoland bestaat het vermoeden dat het virus heeft toegeslagen. Daar is de besmetting nog niet bevestigd. Het gaat daarbij om bedrijven van een tweede veehouder in Zeewolde en één in Dronten.

Virus wordt verspreid door steekvliegjes
Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar onder meer ook geiten, runderen en herten. In het voorjaar zijn veel dieren gevaccineerd tegen blauwtong. Volgens een eerste analyse van gezondheidsdienst Royal GD verlopen de infecties nu wat milder dan vorig jaar.

Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Lees ook: Geen blauwtong in Flevoland: 'Maar dat gaat niet lang meer duren'

Landelijk is het aantal besmettingen met het blauwtongvirus opnieuw opgelopen, maar de stijging gaat steeds langzamer. Het virus is in totaal op 1722 plekken in het land vastgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nauwelijks besmettingen in westen van het land
De meeste besmettingen zijn nog altijd in de Achterhoek, Overijssel, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Het virus is nauwelijks vastgesteld in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Vorig jaar werd het eerste geval van blauwtong in Flevoland in september vastgesteld. De teller in de provincie liep in december op tot 172 gevallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel