Waterpoel in Zeewolde hersteld, einde aan opgedroogde vijver

ZEEWOLDE • Do 17 oktober 2024 | 20:46 • Donderdag 17 oktober 2024 | 20:46

Hij lag lang droog, er groeide overmatig veel riet en meerdere planten-en diersoorten waren er verdwenen: de waterpoel bij de Gelderseweg in Zeewolde was niet bepaald meer een succesvol stukje natuur. Maar dat is nu anders want de herstelwerkzaamheden zijn afgerond.

Begin september ging de eerste schep de grond in. Het doel: levendige natuur terugbrengen in de poel, waar regenwater zo snel de bodem in verdween dat hij helemaal leeg kwam te staan. "De poel vulde zich met wilgen en snelgroeiend riet, wat het steeds minder aantrekkelijk maakte", zegt Landschapsbeheer Flevoland.

De afgelopen weken is er slib en grond verwijderd en begroeiing weggehaald. Er is een poel ontstaan met verschillende dieptes, die gevuld wordt door grond- en regenwater.

IJsvogelwand
Ook is er een ijsvogelwand aangelegd: een muur van stronken, takken en grond. Het idee is dat ijsvogels zich daarin kunnen nestelen. Maar daarnaast is de poel nu ook weer aantrekkelijk voor salamanders, krakeenden en meerkoeten.

Volgens Landschapsbeheer kunnen inwoners en voorbijgangers nu eindelijk weer genieten van het uitzicht en hebben ook dieren en planten nu weer een levendig gebied in Zeewolde. De opknapbeurt is betaald door de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland en het Rijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel