McCain en Marfo van het gas af en krijgen rechtstreeks stroom van wind- en zonneparken

LELYSTAD • Do 17 oktober 2024 | 21:21 • Donderdag 17 oktober 2024 | 21:21

De fabrikant in diepvries aardappelproducten McCain en vliegtuigmaaltijdenmaker Marfo in Lelystad moeten binnen twee tot drie jaar volledig van stroom worden voorzien uit eigen omgeving. Het plan is om een kabel te leggen tussen de twee bedrijven en een verdeelstation van Smart Grid Flevoland.

In het Grid komt groene stroom uit de omgeving bij elkaar. Op deze manier moet ruimte op het overvolle elektriciteitsnet ontstaan voor andere bedrijven die wachten op een stroomaansluiting.

McCain en Marfo zitten op industrieterrein Oostervaart. De ondernemingen gebruiken nu nog miljoenen kubieke meters aan gas maar dat moet veranderen. De bedrijven willen overgaan op elektriciteit maar dat kan nu niet. De hoeveelheid stroom die ze nodig hebben, kunnen ze niet krijgen vanwege het overvolle net.

Daarom is op initiatief van de gemeente Lelystad en provincie Flevoland, de technisch dienstverlener Equans benaderd om beide bedrijven op een andere manier van stroom te voorzien. Equans is eigenaar van Smart Grid Flevoland. Aan de andere kant van de snelweg staat een elektriciteitsstation waar de twee bedrijven aan gekoppeld kunnen worden.
Opgewekte energie komt samen bij verdeelstation
Bij Smart Grid Flevoland komt de opgewekte energie samen van 36 windmolens in het buitengebied van Oostelijk Flevoland en van 500.000 zonnepanelen op zonneparken Dorhout Mees, Runderweg en de solarcarport bij Walibi Holland. De binnenkomende stroom wordt opgeslagen en vloeit gedoseerd naar het hoogspanningsnet. Het direct afnemen van elektriciteit gebeurt nu nog niet.

Lisa de Lange van Equans verwacht dat het leveren van stroom wel gaat lukken. "Wij hebben gekeken naar de productieprocessen van beide bedrijven en de energie die daarvoor nodig is. Wij kunnen voor nu in ongeveer negentig procent van de behoefte voorzien van energie."

'Initiatief is uniek in Nederland'
Met onder meer TenneT en Liander wordt de komende tijd verder gekeken hoe McCain en Marfo honderd procent worden voorzien van stroom uit Smart Grid Flevoland. Dan moet nog toestemming van de Autoriteit Consument & Markt volgen om het plan ook daadwerkelijk door te zetten. Als dit private initiatief kan doorgaan, is dit voor zover bekend voor het eerst in Nederland, aldus Equans.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel