Opknapbeurt van waterpoel Gelderseweg moet planten en dieren laten terugkeren

ZEEWOLDE • Di 3 september 2024 | 21:47 • Dinsdag 3 september 2024 | 21:47

Een waterpoel vlakbij de Gelderseweg in Zeewolde krijgt een grondige opknapbeurt. Daarmee wil Landschapsbeheer Flevoland de biodiversiteit herstellen en het gebied aantrekkelijker maken voor fietsers en wandelaars

Al jaren is de vijver in de zomerperiode droog. Het regenwater verdwijnt snel in de bodem. Door het droogvallen van de vijver en de overmatige groei van riet, verdwijnen interessante planten en diersoorten zoals de rietorchis, de stijve ogentroost, de ijsvogel en de salamander.

Waterpoel verdiepen
Om het probleem op te lossen verwijdert Landschapsbeheer het riet en een aantal struiken. De vijver wordt groter en dieper gemaakt. Op die manier komt kwelwater omhoog waardoor de poel weer geschikt is voor planten en dieren, zegt Bert Zijlstra van Landschapsbeheer Flevoland.

Volgens hem worden er ook stapels hout en takken rond de vijver gelegd. "Kleine zoogdieren kunnen daar hun rustplekken in vinden, maar ook kleine vogels zullen daar ook gebruik van maken.", vertelt Zijlstra.

Als de werkzaamheden zijn afgerond verwacht hij dat het gebied mooier wordt, waardoor wandelaars en fietsers er meer van kunnen genieten.

De opknapbeurt wordt betaald door de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland en het Rijk. De graafwerkzaamheden in de poel nemen anderhalf maand in beslag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel