Wethouder over stoppen studentenoverlast Dronten-Noord: 'Hebben een ereschuld in te lossen'

DRONTEN • Vr 11 oktober 2024 | 15:52 • Vrijdag 11 oktober 2024 | 15:52

Met het opheffen van dertien studentenhuizen in Dronten-Noord wil de gemeente een 'ereschuld' inlossen naar inwoners van de wijk. Dat zei wethouder Peter van Bergen tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. Hoewel het aantal officiële klachten laag is, ervaren inwoners van Dronten-Noord volgens de gemeente al jaren overlast van studenten in de wijk.

Afgelopen week bleek dat van 2018 tot en met 2023 in totaal 114 keer geklaagd is over studentenoverlast. Het gaat hier om officieel geregistreerde klachten. Het aantal klachten daalde sinds 2021.

Hoewel het aantal klachten beperkt lijkt, is het daadwerkelijke gevoel van overlast in Dronten-Noord volgens de gemeente wel groter. Klachten bereiken de gemeente ook via andere wegen, zoals "meldingen op de website, via de klankbordgroep Dronten-Noord, mondelinge mededelingen aan boa's in de wijk en ook indirect via contacten met de politie". Deze meldingen worden alleen niet als officiële klacht geregistreerd.

Lees ook: Gemeente sluit megadeal met verhuurder vanwege studentenoverlast, maar aantal klachten blijkt beperkt

De raadsvergadering ging over het sluiten van een overeenkomst tussen de gemeente Dronten en familie De Regt. Deze familie is eigenaar van zestien studentenhuizen in Dronten-Noord en moet volgens de overeenkomst dertien daarvan opheffen.

In ruil daarvoor krijgt de familie de mogelijkheid om 600 arbeidsmigranten te huisvesten op meerdere plekken in Dronten. Daarvoor moet de raad officieel locaties aanwijzen.

De oppositie van de gemeenteraad in Dronten is niet te spreken over het proces rondom die overeenkomst.

'Had college iets te verdoezelen?'
Met name oppositiepartijen PvdA en ChristenUnie trokken fel van leer. De PvdA en CU vinden dat de raad beter voorgelicht had moeten worden rondom de deal en vonden dat er te veel informatie geheim bleef tijdens het proces. "Of u ons hebt willen minachten, misschien is het een zwaar woord, maar ik heb wel de indruk dat u iets had te verdoezelen, waardoor die geheimhouding maar bleef duren."

Wethouder Van Bergen vond de term minachting te ver gaan, waarop de PvdA-woordvoerder die terugnam.

'Aparte problemen'
Volgens Marloes Hotting van de CU is de koppeling tussen het aanwijzen van locaties voor arbeidsmigrantenhuisvesting en de overeenkomst tussen de gemeente en De Regt onnodig en ongewenst. "Het zijn twee aparte problemen die apart moeten worden aangepakt", zei Hotting.

De VVD, ook oppositie, benadrukte dat er eerst een oplossing moet komen voor het bestaande tekort aan studentenkamers voordat er honderd kamers worden opgeheven.

Coalitie stil
De coalitiepartijen hielden zich stil in het debat. De VVD en CU hadden het bespreken van de deal op de agenda gezet, maar de coalitiepartijen vonden een bespreking niet gewenst omdat het hier gaat om een besluit van het college.

De gemeenteraad neemt op 24 oktober een besluit over het aanwijzen van de locaties voor arbeidsmigranten en de overeenkomst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel