'Studentendeal' Dronten kan doorgaan nu raad vier migrantenlocaties aanwijst

DRONTEN • Vr 25 oktober 2024 | 6:04 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 6:04

Een meerderheid van de gemeenteraad van Dronten heeft donderdagavond ingestemd met het aanwijzen van vier locaties waar in totaal duizend arbeidsmigranten zouden moeten gaan wonen. Dit gebeurde ondanks een groot aantal bezwaren en een motie van treurnis (die het niet haalde) van een deel van de raadsleden.

De locaties zijn van groot belang voor een miljoenendeal die Dronten vorig jaar sloot met de Drontense huizenbezitter De Regt. De ondernemer saneert dertien studentenhuizen en mag daarvoor in ruil woonruimte creëren voor zeshonderd arbeidsmigranten.

Extra aandacht voor omwonenden
De ondernemer en het college van B en W kunnen nu verder om de plannen voor de migrantenhuisvesting uit te werken. Het college erkent dat omwonenden van de vier locaties eerder en beter geïnformeerd hadden moeten worden. "Hier zullen wij in het vervolgtraject extra aandacht aan besteden."

Coalitiepartij D66 vond de politieke discussie rond het besluit 'zwaar op de maag' liggen. Het CDA hoopte dat het aannemen van het besluit 'een eerste stap voorwaarts' zou zijn. Terwijl oppositiepartij VVD het besluit 'niet transparant en onuitlegbaar' noemde. De PvdA vond het een 'draak van een deal' en GroenLinks typeerde deze als 'een wurgconstructie'.

Lees ook: Waarom ruilt Dronten 13 studentenhuizen voor 600 arbeidsmigranten?

Geen oneindige vergunning
De oppositiepartijen die uiteindelijk voor het raadsbesluit stemden om de locaties aan te wijzen voor migrantenhuisvesting willen wel dat het echt blijft bij deze vier plekken. Ook zou de vergunning voor de migrantenlocaties niet onbeperkt geldig mogen blijven, maar 'slechts' maximaal 25 jaar.

De oppositiepartijen kregen het nog wel voor elkaar dat ondernemer De Regt in het raadsbesluit nadrukkelijker wordt opgedragen om goed met de omgeving van de toekomstige migrantenverblijven om te gaan.

De ondernemer moet de impact van de migrantenhuisvesting voor omwonenden zoveel mogelijk beperken en daarmee draagvlak onder de buurt creëren en behouden.

'Overlast studenten was schrijnend'
Dat De Regt door deze deal over een aantal jaar 13 studentenhuizen in Dronten-Noord weg moet halen is voor de fractie van Leefbaar Dronten een grote overwinning: "De overlast door studenten is daar echt heel schrijnend geweest."

Dat het aantal klachten over studenten de afgelopen jaren is gedaald, zegt dan ook niet zoveel volgens Leefbaar. "Sommige mensen in de wijk zijn murw geslagen of laten zich niet meer horen. Sommige zijn zelfs al verhuisd."

Lees ook: Gemeente sluit megadeal met verhuurder vanwege studentenoverlast, maar aantal klachten blijkt beperkt

En al ging het besluit donderdagavond met name over het toewijzen van de locaties voor arbeidsmigranten, de politiek verloor de studenten in Dronten niet helemaal uit het oog.

Acuut kamertekort
Alle fracties in de gemeenteraad steunden een motie die het college van B en W oproept om in 2027 tussen de honderd en tweehonderd studentenwoningen te realiseren. Daarmee zou het meest acute tekort aan studentenkamers over een paar jaar toch opgelost moeten zijn. Het college zou daarbij ook moeten kijken of de campus van de Aeres Hogeschool verder uitgebreid kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel