Waarom ruilt Dronten 13 studentenhuizen voor 600 arbeidsmigranten?

DRONTEN • Do 24 oktober 2024 | 12:03 • Donderdag 24 oktober 2024 | 12:03

De gemeenteraad van Dronten beslist donderdagavond over vier locaties waar in totaal duizend arbeidsmigranten mogen wonen. Dat heeft ook directe gevolgen voor de miljoenenovereenkomst die de gemeente heeft gesloten met huizenbezitter De Regt, waarin dertien studentenhuizen worden opgeheven in ruil voor 600 plaatsen voor arbeidsmigranten.

Hoe zit het ook alweer met die deal? Wat is de rol van de gemeenteraad hierin? En waar moeten de studenten heen? We hebben drie vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Hoe zit de deal tussen Dronten en De Regt in elkaar?
Het verhaal begint in 2010. Er kwamen steeds meer arbeidsmigranten en studenten naar Dronten toe en dat zorgde voor steeds meer overlast.

In 2014 maakte de gemeente een beleid voor studentenhuisvesting. In 2016 kwam de gemeente erachter dat er een fout in veel bestemmingsplannen voor woningen in Dronten stond, waardoor het toegestaan was om met meerdere huishoudens in één huis te wonen. Omdat één student in de regel gelijk staat aan één huishouden waren studentenhuizen dus ook toegestaan in woonwijken.

De gemeenteraad paste het beleid aan, maar de rechten van bestaande (studenten)huizen konden niet ongedaan gemaakt worden. Een groot deel van die huizen stond in Dronten-Noord.

De gemeente moest wat doen tegen de overlast die inwoners van de wijk ervaren. Wethouder Peter van Bergen noemde het recent een 'ereschuld' naar de inwoners. De gemeente ging in gesprek met de eigenaren van studentenhuizen.

Lees ook: Wethouder over stoppen studentenoverlast Dronten-Noord: 'Hebben een ereschuld in te lossen'

Het bleek dat ondernemersfamilie De Regt de meeste studentenhuizen in Dronten-Noord bezit. Als De Regt dertien studentenwoningen opheft is er een betere spreiding en is er minder overlast, zo is de gedachte. Daarom heeft Dronten een deal met De Regt gesloten.

De gemeente heeft met de huizeneigenaar afgesproken dat hij de woningen weer terug moet brengen in 'originele' staat, zodat er weer gezinnen in kunnen wonen. Dat kost geld. Maar ook het verdwijnen van inkomsten uit huur zijn een probleem voor de verhuurder en dus moet de gemeente de huizenbezitter compenseren.

De Regt gaf bij de gemeente aan dat hij graag de overstap naar huisvesting voor arbeidsmigranten wil maken. Dat was goed nieuws voor Dronten, want de gemeente heeft namelijk 1000 woonruimtes voor arbeidsmigranten nodig.

Met De Regt werd afgesproken dat hij in totaal 600 arbeidsmigranten mag onderbrengen in Dronten. Daarvoor zijn twee locaties aangewezen, namelijk op het voormalig gronddepot Bruggepoort en op de Colijnweg, bij de kruising met de N307 (Hanzeweg).

Daarnaast krijgt hij een stuk grond aan de Rendierweg, waar hij aan biologische landbouw mag doen.

Wat is de rol van de gemeenteraad?
Hoewel de gemeenteraad al wel gesproken heeft over de overeenkomst en ervan op de hoogte is gehouden, heeft de raad zelf weinig invloed op de deal. Het gaat om een 'privaatrechtelijke overeenkomst'. Formeel gezien mag de gemeente zo'n overeenkomst sluiten zonder goedkeuren van de raad.

Het enige waar de raad wel goedkeuring voor moet geven, is het aanwijzen van de compensatielocaties waar arbeidsmigranten moeten komen te wonen. De gemeenteraad stemt donderdag over vier plaatsen voor in totaal 1000 arbeidsmigranten. Daar vallen ook de twee locaties voor familie De Regt onder.

Donderdag nemen de partijen dus officieel een standpunt in en wordt ook een besluit genomen over de locaties. Ook kan de raad beslissen om één of meerdere locaties niet toe te staan.

Wethouder Van Bergen zei eerder dat ook dit gevolgen heeft voor de overeenkomst met De Regt. Als één van de locaties niet doorgaat, gaat dat onderdeel van de deal niet door. Of er dan bijvoorbeeld nieuwe locaties of andere compensatiemaatregelen worden besproken met De Regt, is niet duidelijk.


Waar moeten de studenten gaan wonen?
De overeenkomst heeft volgens raadsleden veel onrust veroorzaakt in Dronten. Zo zetten omwonenden van de locaties voor arbeidsmigranten een petitie op om de deal te stoppen. Ook zijn er veel zorgen bij ondernemers, hogeschool Aeres en de studentenvereniging USRA.

Lees ook: Woningen voor arbeidsmigranten in je buurt: heb je daar nog invloed op?

USRA-lid Nard Verbakel zei begin oktober tijdens een gemeenteraadsvergadering dat er al een groot tekort aan studentenkamers in Dronten is en dat studenten daardoor soms afhaken. Ook zitten de studenten volgens hem nu in onzekerheid.

"Als je als bewoner van een huis via de media te horen krijgt dat je er uit moet maar dat er verder geen concrete informatie wordt gegeven, leidt dit tot flinke onrust", zegt hij tegen Omroep Flevoland.

Het opheffen van de studentenwoningen heeft tot gevolg dat er straks 80 studentenkamers verdwijnen. De studenten moeten op een andere plek in Dronten vervangende woonruimte krijgen. Die ruimte is alleen nog niet gevonden.

Burgemeester Gebben zei eerder dit jaar dat de studenten die nu in het eerste jaar van hun studie zitten, nog tot het einde van hun studie in Dronten kunnen blijven wonen. De gemeente is nog in overleg met hogeschool Aeres om meer studentenhuizen te creëren.

De campus van Aeres

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel