Gemeente sluit megadeal met verhuurder vanwege studentenoverlast, maar aantal klachten blijkt beperkt

DRONTEN • Wo 9 oktober 2024 | 19:22 • Woensdag 9 oktober 2024 | 19:22

Om overlast van studenten in Dronten-Noord op te lossen, heeft de gemeente Dronten een miljoenendeal gesloten met huizenverhuurder De Regt. Alleen blijkt in de praktijk eigenlijk heel weinig geklaagd te worden over studenten. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Flevoland heeft opgevraagd bij de gemeente.

Volgens een overzicht van het aantal officieel geregistreerde klachten is er van 2018 tot en met 2023 in totaal 114 keer geklaagd over studentenoverlast in Dronten-Noord. De meeste klachten gaan over studentenhuizen van verhuurder De Regt.

Volgens de gemeente is het logisch dat er verhoudingsgewijs de meeste overlast is bij de studentenwoningen van De Regt, omdat deze Drontenaar de meeste studentenhuizen bezit. "Op basis van onze ervaringen is De Regt een even goede huiseigenaar als de andere huiseigenaren", zegt de gemeente daarover.

Er wordt volgens de gemeente vooral geklaagd over geluidsoverlast. Een enkele keer gaat het om afval of om overbewoning. Oftewel: er wonen meer studenten in een huis dan is toegestaan.

Minder dan twee klachten per huis
Als we kijken naar alle studentenhuizen in Dronten-Noord, dan werden in de periode 2018 tot en met 2023 per huis minder dan twee klachten ingediend.

De gemeente zegt geregeld nieuwe klachten van dezelfde personen te ontvangen. Maar hoe vaak dat voorkomt, wordt niet bijgehouden. Ook kan de gemeente niet zeggen hoeveel klachten er per studentenhuis gedaan worden. Dit in verband met privacy.

In 2021 werd het vaakst geklaagd over studentenoverlast in Noord. Er werden toen 36 klachten officieel vastgelegd. In dat jaar konden of mochten studenten veelal niet naar school vanwege de coronacrisis. Volgens Dronten heeft het hoge aantal klachten mogelijk daarmee te maken. "Maar of er een directe relatie is, is ons niet bekend", aldus de gemeente.

Gevoel van overlast groter
Hoewel het aantal klachten dus beperkt lijkt, is het daadwerkelijke gevoel van overlast in Dronten-Noord volgens de gemeente wel groter. Klachten bereiken de gemeente ook via andere wegen, zoals "meldingen op de website, via de klankbordgroep Dronten-Noord, mondelinge mededelingen aan BOA's in de wijk en ook indirect via contacten met de politie".

Deze meldingen worden alleen niet als officiële klacht geregistreerd. Ook bestaan er geen cijfers van dit aantal.

Waarom werd de deal gesloten?
Volgens de gemeente ervaart Dronten-Noord al jaren overlast door studenten en staan de huizen te dicht op elkaar. Om dat op te lossen wil de gemeente een aantal studentenhuizen opheffen.

Dronten ging in gesprek met de verhuurders van de studentenwoningen in de wijk. Het bleek dat 16 van de 26 studentenhuizen daar eigendom waren van familie De Regt.

Huizen opheffen
Daarom ging de gemeente alleen verder in gesprek met De Regt. Dat leidde tot een overeenkomst waarin de familie 13 van haar 16 studentenhuizen op zou heffen. Daardoor zou het overgebleven aantal studentenhuizen weer aan de regels voldoen. Die stellen dat er honderd meter tussen twee studentenhuizen hoort te zitten.

"Het 100-meter-criterium is in het leven geroepen omdat bij een hogere concentratie aan studentenwoningen er een hogere kans is op overlast", aldus de gemeente. "Met het 100-meter-criterium creëren we een balans tussen enerzijds de ruimte bieden aan het realiseren van studentenhuisvesting en anderzijds ervoor te waken dat het woonkarakter van woonwijken niet onevenredig wordt aangetast."

Compensatie
In ruil voor het opheffen van de studentenhuizen zou De Regt meerdere stukken grond in Dronten krijgen. Op die grond zouden in totaal 600 arbeidsmigranten gehuisvest mogen worden. Ook zou De Regt een stuk grond aan de Rendierweg krijgen dat voor biologische landbouw gebruik kan worden.

Donderdag wordt opnieuw in de gemeenteraad gesproken over de overeenkomst met De Regt en het aanwijzen van locaties voor arbeidsmigrantenhuisvesting. De politiek zal dan een oordeel gaan vormen over de deal en de locaties. Eind deze maand zal er een definitief besluit genomen worden door de raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel