Oud-burgemeester trots op tijd als minister: 'Alsof je mag spelen voor Oranje'

ALMERE • Zo 8 september 2024 | 8:00 • Zondag 8 september 2024 | 8:00

"Een schitterende tijd", noemt Franc Weerwind zijn tijd als minister voor Rechtsbescherming in het kabinet Rutte IV. De oud-burgemeester van Almere blikt in het programma Over Flevoland Gesproken terug op zijn overstap naar de landelijke politiek en zijn ervaringen als minister.

Weerwind vergelijkt het kabinet met het Nederlands Elftal. "Op het moment dat je daarvoor gevraagd wordt en je wordt opgesteld, dan ben je trots dat je voor je land mag spelen."

Andere dynamiek
Franc Weerwind werd in januari 2022 gevraagd om minister te worden. Van het ene op het andere moment moest hij Almere achter zich laten. Dat betekende een behoorlijke omschakeling, maar moeite om zijn plek te vinden in de Haagse politieke wereld heeft hij niet echt gehad.

Wel wijst Weerwind op de "absoluut andere dynamiek", bijvoorbeeld door de rol van de media. "Die is daar omvangrijker, ziet alles, hoort alles en heeft overal een mening over. Dus het is anders maar als je al zoveel gewerkt hebt in een politiek-bestuurlijke omgeving, vind je je weg."

Het kabinet kwam al vrij snel ten val, maar desondanks heeft Weerwind geen spijt dat hij Almere daarvoor heeft achtergelaten. Hij benadrukt dat hij ook in de demissionaire periode nog belangrijke zaken tot stand heeft kunnen brengen. "Tweeëneenhalf jaar mogen werken voor de landsregering vind ik een voorrecht."

Oriënteren op toekomst
De oud-burgemeester woont niet langer in Almere. Hij is inmiddels verhuisd naar Overijssel. Nu het werk als minister is afgerond, oriënteert Weerwind zich op zijn toekomst. Hij verwacht dat die weer in de bestuurlijke sfeer zal liggen. "Ik heb iets van 20, 25 jaar van mijn leven in het publieke domein doorgebracht. Ik hou van besturen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel