Jan Westmaas: aanpassen is het geheim van een waarnemend burgemeester

URK • Za 7 september 2024 | 8:00 • Zaterdag 7 september 2024 | 8:00

Een waarnemend burgemeester moet zich vooral makkelijk aanpassen. "Je moet je voegen op de weg die iedereen gaat op dat moment. Dan is het allemaal niet zo heel moeilijk", zegt Jan Westmaas nu zijn periode als waarnemend burgemeester van Urk ten einde loopt.

In het programma Over Flevoland Gesproken vertelt Jan Westmaas over zijn tijd op Urk. Hij kwam naar die gemeente vanwege het vertrek van Cees van den Bos. Westmaas begon op 1 februari als waarnemend burgemeester en vervult die functie totdat de nieuwe burgemeester Bart Jaspers Faijer begin oktober van start gaat.

Veertig jaar naar de tandarts op Urk
De Drontenaar ziet het voor deze taak als een voordeel dat hij al lang in Flevoland woont en Urk heel goed kent. "Ik heb er al meer dan veertig jaar mijn tandarts zitten. Ik ken de gebruiken, ik ken de taal". Zelf heeft hij zijn wortels in het westen. "Daar zijn de mensen wat directer in hun aanpak. Dat is wat de Urker ook wel graag heeft. Die houdt van helderheid en duidelijkheid. Niet te lang, gewoon: rechttoe, rechtaan."

Het werk van een waarnemend burgemeester verschilt in de ogen van Westmaas eigenlijk niet van een "vaste" burgemeester. "Qua werkzaamheden is het exact hetzelfde". Het is volgens hem ook niet de bedoeling dossiers te laten liggen zodat de nieuwe burgemeester daar nog een besluit over kan nemen. Westmaas: "Het bestuur is een doorgaande lijn waarin iedereen zijn positie heeft en komt en vertrekt. De voortgang in de gemeente wordt niet bepaald door de vraag of de burgemeester er wel of niet is."

Eigen karakter
Westmaas was in het verleden wethouder in Dronten, daarna elf jaar burgemeester van Meppel en hij trad ook op als waarnemend burgemeester van Noordoostpolder. Urk wordt vaak gezien als een gemeente met een heel eigen karakter, maar dat beeld herkent Westmaas niet. "Elke gemeente heeft zijn eigen accenten", relativeert hij. Wel beaamt Westmaas dat de cultuur op Urk wat informeler is: "We kennen elkaar, we hoeven elkaar niks te vertellen. Maar het is niet zo dat het bestuur op Urk dichter of verder afstaat van de samenleving dan in een andere gemeente."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel