Terug in de tijd: Explosie en ontsnapte tbs'er, Eef Hoos strijkt neer in Almere

ALMERE • Do 1 augustus 2024 | 6:15 • Donderdag 1 augustus 2024 | 6:15

Explosies bij woningen of bedrijven zijn tegenwoordig bijna aan de orde van de dag. In Almere was er in 1999 ook al een dergelijke aanslag. Toen werd bij Eef Hoos de hele voorgevel uit zijn pand geblazen.

Omroep Flevoland bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom duiken wij in de zomer in het omvangrijke archief van Omroep Flevoland. Sinds 1997 maken we televisie en zijn er ontelbaar veel reportages gemaakt.

Eef Hoos komt in de jaren '90 van de vorige eeuw naar Almere. Hij is bekend door zijn incassobureau dat niet altijd op een nette manier te werk gaat. Hij zit jaren in de gevangenis voor onder meer een aanslag op Adri Duivesteijn, destijds wethouder in Den Haag. Naast zijn incassobureau heeft Hoos de stichting Themis. Deze stichting behartigt de belangen van gedetineerden en ex-gedetineerden.

Eef Hoos

Hoos kan door zijn onorthodoxe werkwijzen rekenen op belangstelling van de politie. Zijn naam duikt vaak op in onderzoeken naar duistere zaakjes. Zo zou hij te maken hebben met de bomaanslag op kunstenaar Rob Scholte. Maar bewijs daarvoor ontbreekt.

Om te voorkomen dat de politie ongevraagd binnenvalt, neemt hij rigoureuze maatregelen. Hij gebruikt een metalen celdeur als voordeur. "De politie beukt met regelmaat onze deur in en zit dan in onze spullen te grasduinen. Daar hebben we schoon genoeg van", legt Hoos uit.

Hulp aan ontsnapte tbs’er
De Almeerder komt in het nieuws als blijkt dat ontsnapte tbs’er, Richard B., bij zijn stichting gewerkt heeft. Hoos vindt dat geen probleem. Hij voegt eraan toe dat de verslaggever van Omroep Flevoland er meer als een crimineel uitziet dan de tbs’er.

Gevel uit pand

Aanslag
In mei 1999 wordt er brand gesticht in zijn kantoor in de Waterwijk in Almere. Er volgen twee explosies en de hele gevel ligt op straat. Ook bij eerdere panden van Hoos werd al brand gesticht. Hij reageert laconiek en heeft geen idee wie er achter de aanslag kan zitten.

Even wordt hij zelf verdacht, maar er is geen bewijs. Een ex-werknemer zou achter de branden zitten, maar die blijft volhouden dat Hoos de opdracht gegeven heeft om de verzekering op te lichten.

Vertrek
De buurt is niet blij met Hoos en vindt het sowieso raar dat een dergelijk risicovol pand in een woonwijk mocht staan. Ze willen dan ook dat Hoos vertrekt. Uiteindelijk verkast Hoos naar een andere plek in Almere, maar als het daar ook niet gaat, vertrekt hij met een camper richting Portugal waar hij een dierencrematorium begint.

Ook daar krijgt hij aandacht van de politie. Hij wordt zelfs in verband gebracht met de verdwijning van Maddie McCann, het driejarige Britse meisje dat in 2007 verdween.

Bewijs voor die vermeende betrokkenheid wordt nooit gevonden. Hoos overlijdt in 2016.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel