Urker vissersfamilie waagt sprong in onzekere tijden in 'Op Hoop Van Zeeën'
Omroep Flevoland zendt op donderdag 26 december de documentaire 'Op Hoop Van Zeeën' uit: een unieke inkijk in het leven van Urker vissersfamilie De Vries. De gezinsleden worden gevolgd terwijl zij een nieuwe viskotter kopen, een gewaagde stap. Het gaat namelijk niet goed met de Urker visserij.
Urk en visserij. Twee woorden die haast synoniem zijn, zo sterk zijn ze met elkaar verbonden. Toch is een groot deel van de vloot afgelopen jaren gestopt. Brexit, strengere regelgeving en hoge olieprijzen maken het namelijk steeds moeilijker om je boterham te verdienen met vissen.
In deze tijd maakt schipper Cornelis de Vries de keuze om samen met zijn zoon Lucas-Hessel en neef Klaas-Jan, zijn handtekening te zetten onder de koop van een nieuwe kotter, de UK200.Cornelis kijkt met hoop en vertrouwen naar de toekomst van de visserij, zijn vrouw Greetje worstelt wat meer met het plan.
De documentaire is gemaakt door Else Talsma en Jo-Anne Loosman. De twee zijn vierdejaars journalistiekstudenten en maakten de documentaire voor hun studie. Een halfjaar lang kreeg het duo een inkijkje in het reilen en zeilen van de Urker visser: van het afsluiten van de lening voor de nieuwe kotter tot het bidden voor het eten. Ook gingen ze mee aan boord tijdens een tien dagen durende tocht op de Noordzee.
Jo-Anne komt zelf van Urk en merkte de bijzondere liefde voor de visserij al vroeg bij haar opa en oom Jochem Foppen, die beide vissers waren. Op donderdag 28 november 2019 zonk de garnalenkotter Lummetje op de Noordzee, waarbij Jochem Foppen en Hendrik Jan de Vries om het leven kwamen. "Het was voor mij heel waardevol om met eigen ogen te zien hoe het leven op zee eraan toegaat en hoe hecht de bemanning met elkaar is", vertelt ze. "Ik begrijp familieleden die altijd hebben gevist nu beter, ook al hebben we het er nooit samen over kunnen hebben."
Diep geworteld
Vanwege deze gebeurtenis vroeg de Urkse eerst aan haar moeder of ze het een goed idee vond om tien dagen mee de Noordzee op te gaan. "Ze zei dat ik het sowieso moest doen", vertelt Jo-Anne. "Maar Else en ik kregen wel een gelukspoppetje mee voor onderweg."
Friese maker Else- ook wel 'vreemde' voor de Urker- ontdekte tijdens het maken van de documentaire hoe diep visserij in de Urker cultuur geworteld is. "Je hoort van 12-jarige jongetjes al dat ze visserman willen worden. Als die jongetjes blijven bestaan, zullen er altijd vissers zijn", zegt ze.
Al die gesprekken werden gevoerd in het Urker dialect, maar dat was voor de Fries geen probleem: "Ik kan het heel goed verstaan. Gelukkig maar, want het is de moedertaal en juist in die taal ontstaan de mooiste gesprekken."
De documentaire viel in de prijzen op het Campus Doc X Beeld en Geluid filmfestival. 'Op Hoop Van Zeeën' wordt op tweede kerstdag de hele dag uitgezonden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...
-
Urker vissersfamilie waagt sprong in onzekere tijden in 'Op Hoop Van Zeeën'
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberOmroep Flevoland zendt op donderdag 26 december de documentaire 'Op Hoop Van Zeeën' uit: een unieke inkijk in het leven van Urker vissersfamilie De Vries. De gezinsleden worden gevolgd terwijl zij een...