Terug in de tijd: Technofeest op het strand, Muiderberg doet geen oog dicht

ALMERE • Wo 31 juli 2024 | 6:45 • Woensdag 31 juli 2024 | 6:45

"De tofste dag van het jaar!" Of: "Als de overheid dit afschaft, hebben ze een probleem." Bezoekers van festival 'New Frontier' gaan in juni 1998 een nacht uit hun dak op technomuziek. Ze doen dat op de plek die nu het Almeerderstrand heet. De overburen, mensen uit Muiderberg, zijn nijdig want die hebben last van het geluid.

Omroep Flevoland bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom duiken wij in de zomer in het omvangrijke archief van Omroep Flevoland. Sinds 1997 maken we televisie en zijn er ontelbaar veel reportages gemaakt.

New Frontier duurt van 21.00 uur tot 08.00 uur. De hele nacht gaat het door. Ruim tienduizend bezoekers feesten op serieus harde muziek. "Dat hoort erbij. Je moet het wel voelen in je lijf”, vertelt een feestganger.

Al in de nacht komen er klachten binnen vanuit Muiderberg. Mensen doen geen oog dicht. Na afloop proberen bewoners op verschillende manieren te voorkomen dat er nog een keer een dergelijk festival gehouden wordt op de plek.

Een arts uit Muiderberg waarschuwt zelfs voor de gehoorschade op die feestvierders zélf zouden kunnen oplopen. De verslaggever vraagt hem of hij dat ook had gezegd als hij geen geluidsoverlast zou hebben gehad. "Als ik mij gerealiseerd had dat het zo hard was, denk ik het wel."

Uiteindelijk wordt het festival voor 1999 verboden en vertrekt het feest definitief uit Almere. Wethouder Lies Spruit vindt het erg jammer: "Ik had het plezieriger gevonden als ze één nachtje voor lief zouden nemen, omdat zoveel jongeren er met plezier naartoe gaan."

New Frontier bestaat nog steeds. Het wordt dit jaar op 7 september in Haarlem gehouden. Festivals als New Frontier worden tegenwoordig overigens bijna altijd overdag gehouden.

Lies Spruit

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel