Terug in de tijd: mislukking Flevo Ferries, forenzen laten veerverbinding links liggen

LELYSTAD • Vr 2 augustus 2024 | 5:58 • Vrijdag 2 augustus 2024 | 5:58

Het leek zo mooi in september 1999. De file voorbij gaan, in een snelle boot tussen Lelystad, Almere en Amsterdam: Flevo Ferries.

Omroep Flevoland bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom duiken wij in de zomer in het enorme archief van Omroep Flevoland. Sinds 1997 maken we televisie en zijn er ontelbaar veel reportages gemaakt.

Flevo Ferries is in 1999 het nieuwste wapen in de strijd tegen de files. Forenzen uit Lelystad kunnen voortaan ook met een snelle boot naar Amsterdam. Tijdens de eerste vaart zijn genodigden enthousiast. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat is zelfs trots: "Ik hoop dat het lukt. Het is zo Nederlands om het water ook te benutten."

Minister Netelenbos

Maar al direct in het begin valt het aantal passagiers tegen. De vertrek- en aankomstplek blijken niet ideaal te zien. Mensen kiezen hierdoor toch liever voor de trein of de auto. Al snel komt de dienst in de problemen en in maart 2000, slechts een paar maanden na de start, gaat Flevo Ferries failliet.

druk is het niet aan boord

Subsidies
Flevo Ferries kreeg in de opstartfase miljoenen aan subsidies uit verschillende potjes. Maar dat is allemaal maar tijdelijk, zegt initiatiefnemer Smits op voorhand: "Ik zie eerder meer schepen komen. De markt zal alleen maar groeien”.

Maar dat valt dus tegen. Wat rest, is ruzie over de subsidies die het bedrijf kreeg. Wie besloot dit? En waarom? Overheden geven elkaar de schuld.

de stuurhut

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel