Terug in de tijd: Brandende olifanten langs de snelweg 

ALMERE • Di 30 juli 2024 | 6:20 • Dinsdag 30 juli 2024 | 6:20

In oktober 1999 staan er twee olifanten in brand langs de A6. Het klinkt bizar, maar het klopt echt. Het gaat om de grote betonnen olifanten die worden gebouwd langs de snelweg, om de aansluiting met de A27 te vieren.

Omroep Flevoland bestaat dit jaar 35 jaar. Daarom duiken wij in de zomer in het omvangrijke archief van Omroep Flevoland. Sinds 1997 maken we televisie en zijn er ontelbaar veel reportages gemaakt.

blussen kan de beelden niet redden

De olifanten zijn niet van massief beton. De kern van de bouwwerken is van piepschuim. En tijdens het snijden van dat spul is er brand ontstaan. Er is geen houden meer aan. Bouwvakkers kunnen ternauwernood ontsnappen aan de vlammen.

bouwvakkers probeerden nog te blussen

Bij de officiële onthulling van de beelden, op 11 december 1999 door minister Netelenbos, zijn maar twee van de vijf olifanten klaar.

Twee maanden later gaat het opnieuw mis. Weer breekt er brand uit en gaat er veel werk in rook op. De beelden zijn ontworpen door kunstenaar Tom Claassen. Ze zijn 11 meter lang en 7 meter hoog. Ze wegen 40.000 kilo per stuk.

Oranje
Ook na de voltooiing zijn de beelden niet veilig. Zo worden ze in juni 2006 oranje geverfd. Waarschijnlijk omdat toen het WK voetbal gehouden werd. Ook worden de beelden af en toe vervuild met graffiti.

Oranje olifanten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel