Dronten heeft opnieuw moeite met woningen vinden voor statushouders: achterstand loopt verder op
De gemeente Dronten heeft voor de derde keer op rij niet genoeg woningen geregeld voor statushouders. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
Elk half jaar krijgt de gemeente de opdracht om een bepaalde hoeveelheid statushouders te huisvesten. Eind 2023 bleek al dat het Dronten twee keer op rij niet gelukt was om aan deze taakstelling te voldoen. Nu is het ook in het eerste half jaar van 2024 niet gelukt.
Druk op de woningmarkt
De gemeente moest het afgelopen half jaar 72 statushouders opvangen. Dat was inclusief de achterstand van 26 statushouders van vorig jaar. Volgens het college van B&W zijn er slechts 18 plekken gerealiseerd.
Dat komt volgens het college door de druk op de sociale woningmarkt. Er komen steeds minder woningen vrij bij woningcorporatie OFW. Tegelijkertijd neemt de druk toe door verschillende groepen mensen die aanspraak maken op een woning.
Daarnaast moet Dronten vaak alleenstaande statushouders of statushouders die nog wachten op gezinshereniging een woning bieden.
Toezicht
Het overgebleven aantal statushouders (56) moet Dronten komend half jaar inhalen, maar dan komt er meteen ook een nieuwe taakstelling bij. Met de achterstand en de nieuwe taakstelling moet Dronten komend half jaar plek zoeken voor bijna 100 statushouders.
Dronten stond al bij de provincie onder verscherpt toezicht omdat de taakstellingen vorig jaar niet zijn gehaald. Omdat het nu opnieuw niet gelukt is, wordt er binnenkort met de provincie gesproken. Afhankelijk van de voortgang wordt dan bekeken of de gemeente van de provincie een plan moet gaan maken om de achterstanden te kunnen oplossen.
Licht aan de horizon
Toch lijkt er voor Dronten misschien licht aan de horizon te verschijnen. Het college schrijft namelijk dat komende winter 62 flexwoningen worden opgeleverd. In die woningen is ook ruimte voor statushouders.
Ook gaat het college met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in gesprek. De gemeente moet nu namelijk vooral alleenstaande statushouders of statushouders die wachten op gezinshereniging huisvesten. De woningen die nu vrijkomen zijn vooral eengezinswoningen, waardoor het lastig is om geschikt onderdak voor alleenstaanden te vinden.
Oplossing zoeken
Bovendien kunnen statushouders die nog wachten op gezinshereniging niet gehuisvest worden totdat de rest van de gezinsleden ook in Nederland is. Dat heeft volgens het college te maken met het passend toewijzen van de huizen. Het college wil daarvoor samen met het COA een oplossing zoeken.
Ook begint de gemeente in september met een pilot waarin statushouders tijdelijk gehuisvest kunnen worden in bijvoorbeeld hotels of recreatiewoningen. "Wij doen ons best om de taakstelling voor het gehele jaar 2024 en de opgelopen achterstand te realiseren", aldus het college.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...
-
Bekende TV-makelaar Alex van Keulen start nieuw leven aan Spaanse kust
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bekende makelaar Alex van Keulen uit Almere emigreert naar de Spaanse kuststrook Costa Brava. Hij is bekend van tv-programma's als Uitstel van Executie en Kopen zonder Kijken. Van Keulen heeft zin...