Ook dit jaar niet genoeg woonruimte voor statushouders in Almere, extra maatregelen nodig
Ook dit jaar gaat het Almere niet lukken om alle statushouders te huisvesten. Dat komt doordat er minder woningen beschikbaar zijn voor urgent woningzoekenden. Statushouders vallen ook in deze categorie woningzoekenden. Extra maatregelen zijn nodig.
Almere heeft net als andere gemeenten de taak om jaarlijks een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Het Rijk bepaalt elk half jaar de verdeling van statushouders over hele land. Bij die verdeling wordt gekeken hoeveel mensen er in een gemeente wonen.
Vraag is hoger dan aanbod
Volgens het Almeerse college van burgemeester en wethouders is het aantal urgent woningzoekenden hoger dan het aantal beschikbare woningen voor die groep. Bij urgent woningzoekenden horen bijvoorbeeld huishoudens die na een vechtscheiding dringend een huis nodig hebben.
Ook asielzoekers die in Nederland mogen blijven, horen bij urgenten. Urgent woningzoekenden zouden een woonruimte moeten krijgen binnen een maximale wachttijd van zes maanden. Ook die termijn gaat Almere dit jaar niet halen.
Volgens het college van b en w zijn er in totaal 973 huizen nodig om alle urgent woningzoekenden van 2024 te huisvesten, inclusief 456 vergunninghouders. Maar er komen 613 sociale huurwoningen vrij. Dat betekent dat er een tekort ontstaat van 360 woningen.
Verscherpt toezicht van de provincie
Almere is net als andere gemeenten verplicht om vergunninghouders te huisvesten. Maar al jaren lukt het het stadsbestuur niet om aan die eis te voldoen. Het gevolg is dat de gemeente ook in 2024 onder verscheept toezicht staat van de provincie Flevoland.
Een jaar geleden kreeg Almere de laatste kans van de provincie om een plan van aanpak te maken voor de opvang van vergunninghouders. Gebeurt dat niet, dan kan de provincie ingrijpen. In dat geval gaat de provincie de huisvesting voor statushouders regelen, op kosten van de gemeente.
Niet zomaar opgelost
Volgens het college van b en w is het een ingewikkeld probleem. Bij de verdeling van de sociale huurwoningen in de stad gaat 70 procent naar reguliere woningzoekenden en 30 procent naar urgenten.
"Dit is niet genoeg om de volledige vraag van urgenten in 2024 te dekken. Extra maatregelen zijn dus noodzakelijk om de taakstelling van de vergunninghouders te halen en de wachttijden voor overige urgenten niet verder op te laten lopen.", zegt het college.
Bij extra maatregelen denk het stadsbestuur aan allerlei plannen zoals het transformeren van bestaand vastgoed naar woningen. Samen met de drie woningbouwcorporaties (De Alliantie, Ymere en Goede Stede) gaat de gemeente op zoek naar panden om die geschikt te maken voor bewoning.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Flevolandse gemeenten raken verder achterop met huisvesten statushouders
FLEVOLAND • Vr 25 oktober • Vrijdag 25 oktoberDe zes Flevolandse gemeenten zijn in de eerste helft van dit jaar verder achterop geraakt met het huisvesten van statushouders. Dat blijkt uit een halfjaarlijks overzicht van de provincie. De achterst...
-
Overheid vraagt Flevoland 200 extra opvangplekken voor asielzoekers
FLEVOLAND • Ma 15 april • Maandag 15 aprilHet Rijk vraagt de provincie Flevoland om binnen een maand voor tweehonderd extra bedden voor asielopvang te zorgen. Vijftig daarvan moeten er over uiterlijk een week al zijn. De extra opvang is nodig...
-
Jeugd verlaat Urk noodgedwongen, woningmarkt zit vast: gemeente grijpt in
URK • Zo 14 april • Zondag 14 aprilEr komen jaarlijks té weinig nieuwe huizen bij op Urk en daarom kunnen steeds meer starters niet in het eigen dorp hun eerste woning vinden. Het college van B en W grijpt daarom in: het bouwtempo op U...
recent nieuws
-
Renovatie Staartweg twee keer zo duur door nieuwe bushaltes en extra oversteekplaatsen
URK • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe opknapbeurt van de Staartweg op Urk gaat ruim twee keer zoveel geld kosten als drie jaar geleden is berekend. De weg tussen zwembad 't Bun en de rotonde aan de Nagel is in slechte staat en voldoet...
-
Meerdere ongelukken tijdens ochtendspits door gladheid, code geel
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberTijdens de ochtendspits hebben er meerdere ongevallen plaatsgevonden in Flevoland. Tot 15.00 uur geldt code geel in de provincie vanwege een kans op gladheid door winterse buien. De ANWB zegt dat de w...
-
In de Almeerse pakhuizen doen kinderen hun speelgoed juist cadeau aan Sinterklaas
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberWie krap bij kas zit tijdens de feestmaanden, maar toch een mooi Sinterklaascadeau wil regelen, kan in Almere terecht bij de Sinterklaaspakhuizen. Daar kun je in ruil voor een bonnetje oud speelgoed w...