Ook dit jaar niet genoeg woonruimte voor statushouders in Almere, extra maatregelen nodig

ALMERE • Wo 1 mei 2024 | 22:01 • Woensdag 1 mei 2024 | 22:01

Ook dit jaar gaat het Almere niet lukken om alle statushouders te huisvesten. Dat komt doordat er minder woningen beschikbaar zijn voor urgent woningzoekenden. Statushouders vallen ook in deze categorie woningzoekenden. Extra maatregelen zijn nodig.

Almere heeft net als andere gemeenten de taak om jaarlijks een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Het Rijk bepaalt elk half jaar de verdeling van statushouders over hele land. Bij die verdeling wordt gekeken hoeveel mensen er in een gemeente wonen.

Vraag is hoger dan aanbod
Volgens het Almeerse college van burgemeester en wethouders is het aantal urgent woningzoekenden hoger dan het aantal beschikbare woningen voor die groep. Bij urgent woningzoekenden horen bijvoorbeeld huishoudens die na een vechtscheiding dringend een huis nodig hebben.

Ook asielzoekers die in Nederland mogen blijven, horen bij urgenten. Urgent woningzoekenden zouden een woonruimte moeten krijgen binnen een maximale wachttijd van zes maanden. Ook die termijn gaat Almere dit jaar niet halen.

Volgens het college van b en w zijn er in totaal 973 huizen nodig om alle urgent woningzoekenden van 2024 te huisvesten, inclusief 456 vergunninghouders. Maar er komen 613 sociale huurwoningen vrij. Dat betekent dat er een tekort ontstaat van 360 woningen.

Verscherpt toezicht van de provincie
Almere is net als andere gemeenten verplicht om vergunninghouders te huisvesten. Maar al jaren lukt het het stadsbestuur niet om aan die eis te voldoen. Het gevolg is dat de gemeente ook in 2024 onder verscheept toezicht staat van de provincie Flevoland.

Een jaar geleden kreeg Almere de laatste kans van de provincie om een plan van aanpak te maken voor de opvang van vergunninghouders. Gebeurt dat niet, dan kan de provincie ingrijpen. In dat geval gaat de provincie de huisvesting voor statushouders regelen, op kosten van de gemeente.

Niet zomaar opgelost
Volgens het college van b en w is het een ingewikkeld probleem. Bij de verdeling van de sociale huurwoningen in de stad gaat 70 procent naar reguliere woningzoekenden en 30 procent naar urgenten.

"Dit is niet genoeg om de volledige vraag van urgenten in 2024 te dekken. Extra maatregelen zijn dus noodzakelijk om de taakstelling van de vergunninghouders te halen en de wachttijden voor overige urgenten niet verder op te laten lopen.", zegt het college.

Bij extra maatregelen denk het stadsbestuur aan allerlei plannen zoals het transformeren van bestaand vastgoed naar woningen. Samen met de drie woningbouwcorporaties (De Alliantie, Ymere en Goede Stede) gaat de gemeente op zoek naar panden om die geschikt te maken voor bewoning.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel