NOP wil geen alleenstaande asielzoekers, maar wel gezinnen

NOORDOOSTPOLDER • Za 13 juli 2024 | 13:16 • Zaterdag 13 juli 2024 | 13:16

De gemeente Noordoostpolder wil meer vluchtelingengezinnen opvangen in plaats van alleenstaande vluchtelingen. Dat heeft het college van B en W besloten. Het wil dit omdat de gemeente veel eengezinswoningen heeft die nu vooral aan alleenstaande statushouders worden aangeboden.

Het wordt steeds lastiger om statushouders te huisvesten, zegt de gemeente. Een van de redenen daarvoor is dat 80 procent van de statushouders een eenpersoonshuishouden is. Dit terwijl het merendeel van de beschikbare woningen in de Noordoostpolder juist eengezinswoningen zijn. Door het tekort aan eenpersoonswoningen gaat het plaatsen van statushouders te langzaam.

Daarom wil de gemeente zich aansluiten bij het programma 'Hervestiging' van de Verenigde Naties. Dit programma richt zich op de herplaatsing van kwetsbare groepen, zoals alleenstaande ouders met kinderen. Zij zijn in bijvoorbeeld het Midden-Oosten of in Afrika op de vlucht geslagen en hebben zich bij de Verenigde Naties als vluchteling gemeld.

Begeleiding
De gemeente wil door de aansluiting bij dit programma haar wettelijk verplichte norm voor de huisvestiging van statushouders halen. Met het huisvesten van een gezin wordt die norm ook sneller gehaald dan bij alleenstaande statushouders, omdat bij een gezin meerdere statushouders in één huis kunnen worden geplaatst.

Woningcorporatie Mercatus wil de huizen voor het programma gaan leveren. Hulporganisatie Vluchtelingenwerk gaat de gezinnen een half jaar lang begeleiden zodat ze hun weg kunnen vinden in de Nederlandse samenleving.

De gemeente gaat zich binnenkort aanmelden voor het programma en wil in augustus beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel