Paarden op gemeentewapen van Dronten eerst afgekeurd

DRONTEN • Wo 24 juli 2024 | 6:15 • Woensdag 24 juli 2024 | 6:15

Een meerpaal en twee paarden, dat zijn twee opvallendste elementen uit het gemeentewapen van Dronten. Waar staan ze voor? En wat is een gemeentewapen eigenlijk precies. Dat zoeken we uit met heraldicus Ralf Hartemink.

Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een eigen gemeentewapen. De afgelopen dagen hebben we de gemeentewapens uit Urk en Noordoostpolder besproken vandaag is het de beurt aan Dronten.

Meerpaal verwijst naar gebouw
Het wapen van Dronten stamt uit 1975. Het is best een uitgebreid wapen volgens Hartemink waar veel op te zien is. Opvallend is de meerpaal midden onder. "Dat is natuurlijk een paal om je boot aan vast te leggen maar in dit geval verwijst het naar een gebouw, theater De Meerpaal," aldus Hartemink. Om de meerpaal zijn drie rode ringen afgebeeld. Die symboliseren de kernen Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant.

Lelie in elk wapen
Daarnaast is de zilveren lelie op een blauw veld in het wapen verwerkt. Deze is in alle gemeentewapens van Flevoland terug te vinden die na de inpoldering zijn gemaakt. Het verwijst naar Cornelis Lely, de grondlegger van Flevoland.

Bovenop het schild staat een kroon. Dat is de zogeheten gemeentekroon. Die is eind negentiende eeuw ontworpen. Alle gemeenten mogen zo'n kroon gebruiken.

Gemeentewapen op grensbord

Paarden werden afgekeurd
Bijzonder in het gemeentewapen van Dronten zijn de paarden naast het schild. Dit zijn schildhouders. Dat zijn dieren of fabelwezens die het schild vasthouden. De paarden verwijzen hier naar het werken op het boerenland. De Hoge Raad van Adel heeft het gebruik van deze paarden eerst afgekeurd.

Hoge Raad van Adel
Een wapen moet worden aangevraagd en goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Deze is ingesteld in 1814. Het is het vaste adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en heraldiek. De paarden werden afgekeurd, omdat de Hoge Raad van Adel van mening was dat Dronten geen schildhouders mocht gebruiken. Dat mag alleen als een voorganger dat al van oudsher deed. Dronten had als nieuwe gemeente überhaupt geen voorganger.

De gemeente ging in beroep en kreeg gelijk bij de Raad van State. Die oordeelde dat dit wel zo beschreven staat bij de Hoge Raad van Adel, maar dat het geen wet is. Daardoor zijn de paarden er toch gekomen. En is ook de weg vrij gemaakt voor andere nieuwe gemeente om schildhouders te gebruiken.

Tekening van Hartemink
Een gemeentewapen wordt vastgelegd als een beschrijving van de tekening. Iedereen kan het wapen op basis daarvan uit tekenen. Dat deed ook Hartemink met het gemeentewapen van Dronten. Zijn versie is daarna gebruikt door de gemeente en is bijvoorbeeld terug te vinden op de borden aan de gemeentegrenzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel