Waarom staat de Kuinderburcht op het gemeentewapen van Noordoostpolder?
Het gemeentewapen van Noordoostpolder stamt uit 1963. Het schild is in vieren gedeeld en bevat historische afbeeldingen. Vooral de heren van Kuinre spelen een belangrijke rol. Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een gemeentewapen.
Belangrijke historische elementen
In het wapen zien we rechtsboven de Kuinderburcht afgebeeld. De huidige Noordoostpolder was in de middeleeuwen het leengebied van de heren van Kuinre. Die heersten over het gebied.
In het Kuinderbos stond hun burcht. Daar is nu nog een replica van te vinden. Dit historische element is terug te vinden in het gemeentewapen. "Het is een jong wapen, maar gemeentewapens beelden vaak de lokale geschiedenis uit," vertelt Ralf Hartemink. Onder de burcht staat een versimpelde afbeelding van de zogenoemde 'Schokland'-penningen waarmee ze handelden. En daarnaast de gekleurde strepen goud/geel en rood van het wapen van de heren van Kuinre.
Cornelis Lely
Linksboven is het wapen van ingenieur Lely te zien. Een zilveren lelie op een blauw vlak. Dit wapen is in alle gemeentewapens van Flevoland terug te vinden die na de inpoldering zijn gemaakt. Het verwijst naar Cornelis Lely, de grondlegger van Flevoland.
Bovenop het schild staat een kroon. Dat is de zogeheten gemeentekroon. Die is eind negentiende eeuw ontworpen. Alle gemeenten mogen zo'n kroon gebruiken.
Hoge Raad van Adel
Een wapen moet worden aangevraagd en goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Deze is ingesteld in 1814. Het is het vaste adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en heraldiek. Een gemeentewapen moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet een schild bevatten, het moet simpel zijn en het moet voldoen aan bepaalde kleurregels.
In de heraldiek moet je altijd een goed contrast hebben. Kleur mag in principe niet op kleur, maar moet afgewisseld worden met goud of zilver. In het wapen van Noordoostpolder wordt goud en rood/zwart en zilver en blauw gebruikt.
Ridders gebruikten herkenningstekens
Het gebruik van een wapen is al heel oud en is ontstaan in het begin van de middeleeuwen. Het werd gebruikt door ridders als herkenningsteken op het slagveld. "In een harnas kon je niet zien wie wie was, dus op het schild werd een wapen afgebeeld," zegt Hartemink. Vandaar dat een gemeentewapen ook een schildvorm moet hebben.
Een wapen kun je daarom zien als een oude vorm van een logo. Een hedendaags logo is alleen erg onderhevig aan verandering. Een wapen is tijdloos en heeft vaak een link met de geschiedenis. Ook is het een vorm van identiteit, zegt deskundige Hartemink. Zo keert het wapen terug op de ambtsketen van de burgemeester, in/op de trouwboekjes, op vlaggen en op gebruiksvoorwerpen.
Het gemeentewapen van Noordoostpolder is ook terug te vinden in het gemeentehuis in het spreekgestoelte. Het glazen wapen werd in 2012 onthuld door de toenmalige burgemeester - Aucke van der Werff - en zijn toen nog levende voorgangers.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gemeentewapen Zeewolde uniek door zeehonden
ZEEWOLDE • Za 27 juli • Zaterdag 27 juliHet gemeentewapen van Zeewolde is officieel toegekend in 1983. Toen was Zeewolde nog geen gemeente. Dat was pas een jaar later het geval. [info]Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een...
-
Kleuren gemeentewapen Almere niet volgens de regels
ALMERE • Vr 26 juli • Vrijdag 26 juliHet wapen van Almere is om meerdere redenen bijzonder. Zo voldoet het niet aan de kleurregels en werd het in eerste instantie niet aan de stad Almere verleend. [info]Flevoland kent zes gemeenten en die...
-
Gemeentewapen van Lelystad goud voor dure dijken
LELYSTAD • Do 25 juli • Donderdag 25 juliHet gemeentewapen van Lelystad kent een honingraatstructuur vanwege de dijken. De basaltblokken hebben eenzelfde structuur. Ze zijn goud vanwege de hoge kosten voor het aanleggen van de dijken. [info]Flevoland...
recent nieuws
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...
-
Almeerse Abed weer terug in Nederland, na 16 maanden in Gaza
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariOpgelucht dat hij weer een voet op Nederlandse bodem heeft gezet. Zo reageerde de Almeerse Abed al Attar toen hij woensdagmiddag rond twee uur arriveerde op Schiphol. Abed was de enige Nederlander die...
-
Loopjongen of grote criminele speler? 22-jarige Drontenaar staat voor de rechter
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariWas de 22-jarige Drontenaar die in juli vorig jaar opgepakt werd in Dronten alleen een loopjongen of speelt hij een grotere rol in het criminele circuit? Die vraag stond woensdagochtend centraal in de...