Kleuren gemeentewapen Almere niet volgens de regels

ALMERE • Vr 26 juli 2024 | 6:15 • Vrijdag 26 juli 2024 | 6:15

Het wapen van Almere is om meerdere redenen bijzonder. Zo voldoet het niet aan de kleurregels en werd het in eerste instantie niet aan de stad Almere verleend.

Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een eigen gemeentewapen. In de zomerserie over gemeentewapens bespreken we deze met heraldicus Ralf Hartemink. Vandaag het gemeentewapen van Almere.

In het gemeentewapen van Almere zijn rode en zwarte vlakken te zien die tegen elkaar zitten. Officieel mag dit niet. Voor gemeentewapens zijn er kleurregels opgesteld. Kleur op kleur is niet toegestaan. Het moet afgewisseld worden door zilver of goud. Dit om meer contrast te creëren waardoor het wapen beter herkenbaar is.

Hoge Raad van Adel
Een wapen moet worden aangevraagd en goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Deze is ingesteld in 1814. Het is het vaste adviescollege van de regering op het gebied van adeldom en heraldiek.

Het wapen van Almere werd toch goedgekeurd omdat de kleuren rood en zwart verwijzen naar het wapen van Amsterdam. "Almere werd gezien als het overloop gebied van Amsterdam," zegt heraldicus Ralf Hartemink. Amsterdam voert de kleuren rood en zwart al sinds de 13e eeuw. Daarom mocht Almere ze ook gebruiken.

In het wapen is verder een kogge te zien in het hart van goud. Het koggeschip is te linken aan de vroegere Zuiderzee. Op het zeil is het wapen van ingenieur Cornelis Lely afgebeeld. De grondlegger van Flevoland. Twee heraldische zeepaarden symboliseren de band met land en water.

Wapen niet verleend aan de gemeente Almere
Het wapen van Almere stamt uit 1981. Het werd in eerste instantie verleend aan het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP). Later heeft de gemeente Almere het als gemeentewapen overgenomen.

Daar is volgens Hartemink alleen geen koninklijk besluit voor afgegeven. Dat had volgens hem officieel eigenlijk wel gemoeten.

Eerdere versie afgekeurd
Van het gemeentewapen van Almere is een eerdere versie geweest. Deze werd afgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Eerder werd de heilige Bonifatius afgebeeld op het wapen. Hij zou ook in Almere gepredikt hebben. Maar de Hoge Raad van Adel vond die link met Almere te klein. Bonifatius is meer verbonden met Dokkum, waar hij werd vermoord.

Het gemeentewapen van Almere keert terug in de raadszaal. Het hangt boven de bankjes van het college van burgemeester en wethouders. Ook is het wapen verwerkt als glas in lood in het gelijknamige café, Het Wapen van Almere, in Almere Stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel