Gemeentewapen Zeewolde uniek door zeehonden

ZEEWOLDE • Za 27 juli 2024 | 8:00 • Zaterdag 27 juli 2024 | 8:00

Het gemeentewapen van Zeewolde is officieel toegekend in 1983. Toen was Zeewolde nog geen gemeente. Dat was pas een jaar later het geval.

Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een eigen gemeentewapen. In de zomerserie over gemeentewapens bespreken we deze met heraldicus Ralf Hartemink. Vandaag het gemeentewapen van Zeewolde.

Het gemeentewapen van Zeewolde heeft een gevierendeeld schild. Linksboven is het wapen van Cornelis Lely afgebeeld, de grondlegger van Flevoland. Een witte lelie op een blauw vlak. Daar tegenover in dezelfde kleuren een witte roerdomp op een blauw vlak. De roerdomp staat symbool voor de rijke waternatuur.

Rechtsboven is een groen klaverblad afgebeeld op een geel vlak. Dit staat voor de landbouw. Linksonder zijn dan weer dezelfde kleuren gebruikt. Hier is een gewei afgebeeld. Dat symbool staat voor al de landdieren.

Zeehonden zijn uniek
Bijzonder aan het Zeewolder wapen zijn de schildhouders. Dat zijn twee zeehonden die het wapen vasthouden. De zeehonden zijn op een natuurlijke manier afgebeeld. "Dat is uniek, het is het enige wapen ter wereld waarin deze dieren zijn opgenomen," zegt Hartemink.

De zeehonden zijn een link naar de voormalige Zuiderzee. Maar er is wel wat discussie over geweest. Want het was maar de vraag of er in het gebied vroeger zeehonden voorkwamen. Uiteindelijk zijn ze wel in het wapen opgenomen.

Ridders gebruikten herkenningstekens
Het gebruik van een wapen is al heel oud en is ontstaan in het begin van de middeleeuwen. Het werd gebruikt door ridders als herkenningsteken op het slagveld. "In een harnas kon je niet zien wie wie was, dus op het schild werd een wapen afgebeeld," zegt Hartemink. Vandaar dat een gemeentewapen ook een schildvorm moet hebben.

Een wapen kun je daarom zien als een oude vorm van een logo. Een hedendaags logo is alleen erg onderhevig aan verandering. Een wapen is tijdloos en heeft vaak een link met de geschiedenis. In principe kan iedereen een wapen maken en aanvragen. Als het maar aan de regels voldoet.

Identiteitsvorm
Een gemeentewapen is ook een vorm van identiteit, zegt deskundige Hartemink. Zo keert het wapen terug op de ambtsketen van de burgemeester, in/op de trouwboekjes, op vlaggen en op gebruiksvoorwerpen. Het wapen is in Zeewolde is daarnaast ook te zien aan het gemeentehuis. Dit jaar wordt het wapen ook gebruikt voor de viering van het 40-jarig bestaan van Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel