Loopjongen of grote criminele speler? 22-jarige Drontenaar staat voor de rechter

LELYSTAD • Wo 5 februari 2025 | 14:26 • Woensdag 5 februari 2025 | 14:26

Was de 22-jarige Drontenaar die in juli vorig jaar opgepakt werd in Dronten alleen een loopjongen of speelt hij een grotere rol in het criminele circuit? Die vraag stond woensdagochtend centraal in de rechtbank in Lelystad in een zaak over het leveren van explosieven.

Naast de man uit Dronten stond ook een 25-jarige medeverdachte uit Lemmer terecht. De verdachten werden vorige zomer aangehouden terwijl ze een pakket met twee explosieven probeerden te verkopen. Het ging om twee pakketjes met zeer explosief flitspoeder en kabels, dat later een goed werkend explosief bleek te zijn.

Wat ze niet wisten is dat de koper een politieagent was. De medeverdachte werd direct aangehouden, de Drontenaar later.

Reconstructie
Op 2 juli komt de Drontenaar met een Volkswagen aan op de plek die hij heeft afgesproken met de koper. Dit is bij een bushalte aan de Educalaan in Dronten. Eerder had hij contact gehad via de app Telegram met een koper over een explosief.

De dag ervoor was in een videogesprek tussen ene Jopie Gijs en de verkoper de deal besproken. Deze Jopie Gijs was onherkenbaar in beeld en gaf aan dat hij de volgende dag meer zou uitleggen over het gebruik van het explosief.

Op de dag van de deal stapt de Drontenaar uit de auto en ontmoet de koper. Hij legt dan aan de koper uit hoe hij het explosief moet gebruiken voor een plofkraak. Waar het explosief geplaatst moet worden en waar het geld zit.

Plastic zak
Op het moment dat de koper het explosief wil zien belt de Drontenaar naar de medeverdachte die het explosief komt brengen. Dit zit in een plastic zak. Er wordt een bedrag van 2000 euro betaald voor het explosief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is er toen bijgekomen om het explosief onschadelijk te maken. Ook de omgeving werd tijdelijk afgezet.

Beelden van de politieactie en de nasleep:

Na de deal wordt de medeverdachte ter plekke aangehouden, maar weet de Drontenaar te ontkomen. Zijn kamer wordt doorzocht, hij woont nog bij zijn ouders. Even later wordt ook hij aangehouden.

In zijn Volkswagen worden softdrugs, cocaïne, een weegschaal, contant geld en kogels aangetroffen.

Van wie?
In de rechtbank krijgt de Drontenaar vandaag eerst het woord. Hoe kwam hij aan het explosief en van wie moest hij dit verkopen? Verdachte geeft aan dat hij 300 euro kreeg voor de verkoop van het explosief.

Van wie hij dat moest doen wil hij niet zeggen. Als reden hiervoor geeft hij zijn veiligheid: "Dronten is klein, als je iemand wil vinden ben je zo gevonden."
De rechter vraagt zich af hoe het kan dat de verdachte uitleg geeft over een explosief terwijl hij alleen maar een tussenpersoon claimt te zijn. Verdachte geeft uiteindelijk aan dat hij dit allemaal te horen heeft gekregen van de opdrachtgever die hij 'Jopie Gijs' noemt.

Jopie Gijs
Over wie deze Jopie Gijs dan precies is wil hij verder geen uitspraak doen. Ook op veel andere vragen van de rechter wil hij ook geen antwoord geven. Uiteindelijk vraagt de rechter: "Ben jij Jopie Gijs?" Daarop reageert de verdachte dat hij dat niet is. Hij kent hem alleen via via, van gezicht.

Wat betreft de medeverdachte is de vraag of hij wist dat er een explosief in de tas zat die hij naar de deal bracht. Tijdens de rechtszaak verklaart hij dat hij met de andere verdachte had afgesproken om samen wat te eten.

Hij besloot toen mee te gaan naar de deal maar hij dacht dat het om drugs ging. Hij heeft een verleden in drugshandel en drugssmokkel en dacht dat het om een ‘pakket’ ging, wat in de drugswereld een halve kilo hash zou zijn.

De officier van justitie vond dat verhaal niet zo aannemelijk. Als hij op enig moment in de plastic zak had gekeken dan zou hij een pakket met kabels gezien hebben waardoor hij wist dat het niet om drugs ging. Ook stond het contact 'Jopie Gijs' in zijn telefoon, waarvan de gesprekken gewist waren.

De officier van justitie vindt voor beiden een gevangenisstraf van 12 maanden passend, omdat deze straf nu staat voor het verkopen van explosieven. Met voor beide een voorwaardelijke straf van 5 maanden.

Eerdere straf
Beide verdachten kregen eerder een voorwaardelijke straf voor een ander misdrijf, ook deze straffen moeten ze nu krijgen, vindt de officier van justitie. Het gaat om 40 uur taakstraf voor de Drontenaar en 2 maanden gevangenisstraf voor de medeverdachte. Ook wil ze een contactverbod zodat de verdachten elkaar niet weer opzoeken.

Op 19 februari wordt duidelijk of de verdachten schuldig worden bevonden door de rechtbank en welke straffen daar dan bij horen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel