Directeur Marcel Kuin vertrekt bij Antonius Ziekenhuis: 'Toe aan nieuwe uitdaging'

EMMELOORD • Vr 19 juli 2024 | 8:00 • Vrijdag 19 juli 2024 | 8:00

Marcel Kuin stopt vanaf 1 november als directeur van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging, laat een woordvoerder weten. Kuin (63) was de afgelopen zeven en een half jaar een van de twee directieleden van het ziekenhuis. 

De directeur vormt samen met Sandra Timmermans de raad van bestuur van het Antonius Ziekenhuis. Dit ziekenhuis heeft een hoofdvestiging in Sneek en een dependance in Emmeloord. De zorg die wordt aangeboden, is bedoeld voor inwoners van Zuidwest-Friesland, Noordoostpolder en Urk. 

Het hospitaal in Sneek moet op termijn met Tjongerschans in Heerenveen samengaan in een nieuw gebouw in Joure. Een intentieverklaring om dit scenario verder uit te werken, vorige week, was voor Kuin een logisch moment om de deur achter zich dicht te willen doen, zegt het ziekenhuis. Het was een intensief traject, aldus de woordvoerder.

De polikliniek in Emmeloord

De hoofdvestiging in Sneek

'Kuin zorgde voor meer samenwerking in Flevoland'
De directeur hield zich de afgelopen jaren onder meer bezig met het verplaatsen van de zorg van het ziekenhuis naar de thuissituatie onder het motto 'thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet'. Ook was hij betrokken bij de doorontwikkeling van de thuiszorg en samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten in Noordelijk Flevoland. 

Een jaar na zijn aantreden besloot Kuin de ziekenhuiszorg in Noordelijk Flevoland over te nemen. Die viel tot dan toe onder de MC IJsselmeerziekenhuizen - met een vestiging in Emmeloord - maar die gingen failliet. Het Antonius had al een dependance in Emmeloord, vanaf januari 2019 kon de volledige ziekenhuiszorg in Noordelijk Flevoland worden overgenomen

Directeur is kartrekker van nieuw gezondheidscentrum
Kuin had al eerder al aangegeven om op de lange termijn een nieuw gezondheidscentrum in Emmeloord te beginnen. Dit leidde in 2020 tot het plan voor Het Vlie. Hierin moeten meerdere zorgaanbieders onder één dak komen te zitten zoals het Antonius Ziekenhuis, huisartsen, de GGD en Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Dit plan wordt alleen sinds de start al geplaagd door vertraging. Eerst vanwege het verwerven van de grond, vervolgens door het terugtrekken van mede-initiatiefnemers BBraun en Elyse. Het ontwerp ligt nu opnieuw op de tekentafel. 

Na de zomer moet duidelijk worden of Het Vlie er kan komen. Dat zal op z'n vroegst eind 2026 of begin 2027 zijn maar afstel is ook mogelijk, zei Kuin vorige maand.

Een van de gebouwen in het eerdere ontwerp

Een binnenplein was een idee

Eerder waren drie gebouwen ingetekend

'Opvolger moet verder met Het Vlie'
Volgens de woordvoerder van het Antonius Ziekenhuis wil Kuin de ontwikkeling van Het Vlie niet afwachten. Dat komt omdat er meer partijen bij het gezondheidsplein betrokken zijn dan alleen Antonius, zegt ze. 

Ook is niet duidelijk hoe lang het traject voor Het Vlie gaat duren, aldus de woordvoerder. Het gezondheidsplein had drie jaar geleden namelijk al klaar moeten zijn maar dat is door de vertraging niet gelukt.

De raad van commissarissen van het Antonius Ziekenhuis gaat nu op zoek naar een vervanger voor Kuin. Die moet in elk geval vernieuwende inzichten en ideeën hebben om de organisatie verder vooruit te helpen, meldt het ziekenhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel