Zalmdief uit Urk betert zijn leven, krijgt naast straf óók een pluim van de rechter

URK • Wo 3 juli 2024 | 21:30 • Woensdag 3 juli 2024 | 21:30

Hij stal vis bij Het Urker Zalmhuys voor geld en drugs. Een spelcomputer en speaker ontvreemdde hij bij zijn oude werkgever uit frustratie en een gestolen mountainbike verkocht hij op Marktplaats.

Het ging lange tijd niet goed met de 24-jarige Jannes van den B. uit Urk, maar nu is hij echt op het rechte pad. Dat vertelde hij woensdag aan de politierechter in Lelystad.

Het Urker Zalmhuys was al eerder bestolen van zalm en was dat meer dan zat. Het visbedrijf liet daarom begin 2023 camera’s plaatsen. Daarop was te zien dat Van den B. meerdere keren in de periode van 21 januari tot 1 maart zalm stal uit het bedrijf. Bij deze diefstallen bleef hij uit handen van de politie.

Aangezet door drugsdealer
Volgens de Urker pleegde hij de diefstallen in opdracht van een dealer, in ruil voor drugs en geld. Telkens werd de hoeveelheid zalm een beetje meer. Tot het in de nacht van 3 maart om 27 bakken van elk 21 kilo verse vis ging. Bijna zeshonderd kilo in totaal.

Van den B. was toen niet alleen, maar werd vergezeld door twee vrienden: de 45-jarige Richard B. uit Lelystad en de 48-jarige Luciano L. uit Tilburg. Ook zij stonden woensdag voor de rechter, maar hun verhaal was dat ze van een diefstal niets wisten. "Had ik maar wat beter opgelet", zei B. tegen de rechter. "Ik ben iemand die makkelijk is in de omgang."

Dus toen de Lelystedeling de dag voor de diefstal het verzoek kreeg om een transportklusje te klaren, had hij daar niets achter gezocht. Dat is namelijk zijn dagelijks werk. Met een bus die hij leent van zijn broer, vervoert hij spullen. Die bus is bovendien voorzien van een GPS-tracker, dus waarom zou hij zich inlaten met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen?

Bedrijf kijkt live mee
De man uit Lelystad nam de opdracht aan om voor 200 euro een lading zalm te vervoeren van Urk naar Amsterdam. Voordat ze naar Het Urker Zalmhuys reden, haalden ze eerst Van den B. thuis op. Volgens de openbaar aanklager maakt dat duidelijk dat er sprake was van een bewuste samenwerking.

B. was de chauffeur, Van den B. en zijn Tilburgse vriend gingen het visbedrijf in om zalm te pakken. Tijdens de rechtszaak bleef onduidelijk hoe zij het pand in konden komen. Of Van den B wellicht een (oud-)werknemer van het Urker Zalmhuys was en zo binnen kon komen, kwam niet ter sprake.

Omdat de zoon van de eigenaar van het visbedrijf live op camerabeelden zag dat er zalm werd ingeladen in een witte bestelbus om iets voor 2.00 uur in de nacht, alarmeerde hij de politie en werd het drietal op heterdaad betrapt.

De officier van justitie vond de verklaringen van L. en B. vaag en zei moeite te hebben te geloven dat ze geen vooropgezet plan hadden. Het OM eiste een taakstraf van 80 uur voor hun betrokkenheid bij de diefstal.

Omdat Van den B. meer strafbare feiten op zijn kerfstok had, eiste ze voor hem een taakstraf van 120 uur en een gevangenisstraf onder voorwaarden van twee maanden met een proeftijd van twee jaar.

Zalmdief is inmiddels clean
Inmiddels is Van den B. één jaar en vier maanden clean. Kort na de laatste diefstal vertrok hij naar Portugal om daar af te kicken van zijn drugs- en alcoholverslaving en zocht hij hulp voor het afbetalen van zijn schulden. En nu? Nu werkt hij zes dagen in de week, is zijn schuld in een paar maanden geslonken met 3.000 euro en heeft hij een vriendin.

Voor al die positieve ontwikkelingen verdient de Urker een pluim, zei de politierechter. "Ik ben onder de indruk van de ontwikkeling die u hebt doorgemaakt. Als ik foto’s van u zie van toen het gebeurde en hoe u hier nu zit, dan zie ik bijna een ander persoon. Maar u moet nog wel afrekenen met de dingen die u heeft gedaan."

Drugscontroles
De pluim gaf hij Van den B. door twintig uur van de eis van het OM af te trekken. De Urker kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd en de voorwaardelijke celstraf van twee maanden met bijzondere afspraken. Die houden onder meer in dat Van den B. zich moet melden bij de reclassering en mee moet werken aan drugs- en alcoholcontroles.

De politierechter sprak Tilburger L. en Lelystedeling B. vrij, omdat volgens hem onvoldoende bleek dat zij wisten dat de transportklus waarvoor zij waren gevraagd eigenlijk een diefstal behelsde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel