Overburen hebben pech, Raad van State veegt bezwaren tegen bouw distributiecentra van tafel

ALMERE • Wo 26 juni 2024 | 13:41 • Woensdag 26 juni 2024 | 13:41

Een aantal inwoners van Huizen heeft nogmaals bot gevangen in de strijd tegen de komst van nieuwe distributiecentra op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. De bezwaarmakers wonen aan de kust van Huizen. Ze kijken via het Gooimeer uit op het Almeerse bedrijventerrein.

De bezwaarmakers zeggen sinds enkele jaren lichtoverlast te ervaren van het Lidl-distributiecentrum op Stichtsekant. Ook vinden ze dat hun uitzicht en daarmee hun woon- en leefklimaat worden verpest door de 'dozen' aan de overkant van het water.

Toen ook Hunkemöller langs de A27 bij de Stichtse Brug een groot distributiecentrum ging bouwen en een projectontwikkelaar toestemming kreeg voor de bouw van nog eens een pand, vocht een aantal Huizenaren die bouwvergunningen aan.

Afstand te groot
De gemeente Almere legde de bezwaren twee jaar geleden naast zich neer. De afstand van de Gooimeerpromenade in Huizen tot de bedrijfspanden in Almere is bijna drie kilometer. En dat is volgens de gemeente te ver weg om ook maar ergens last van te kunnen hebben.

Maar de bezwaarmakers lieten het er niet bij zitten en legden hun zaak voor aan de bestuursrechter. Maar die besloot net als de gemeente dat de afstand tussen de woningen en de distributiecentra veel te groot was om last te kunnen ervaren.

Bezwaren gestrand
Terwijl Hunkemöller het ruim 15 meter hoge pand langs de A27 al volledig afbouwde, gingen de bezwaarmakers nog eens in beroep bij de Raad van State. Maar die heeft woensdag nu ook bepaald dat de Huizenaren te ver van het Almeerse bedrijventerrein wonen om overlast te kunnen ervaren.

Ook hun andere bezwaren, die te maken hadden met een natuurvergunning en de toename van stikstofuitstoot, zijn bij de hoogste bestuursrechter gestrand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel