Vijf jaar cel en tbs voor man die bloedbad aanrichtte in woning aan Julistraat

ALMERE • Vr 28 juni 2024 | 17:28 • Vrijdag 28 juni 2024 | 17:28

De 26-jarige V.P. uit Almere is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij veroorzaakte op 1 februari 2023 een bloedbad in zijn huis aan de Julistraat in Almere, toen hij twee huisgenoten te lijf ging met een mes. Volgens de rechtbank maakte hij zich daarmee schuldig aan een poging tot moord en een poging tot zware mishandeling.

Op die bewuste dag trof de politie na een melding een grote plas bloed aan in de gang van de woning. Twee bebloede jongens hielden P. in bedwang. Een derde gewonde man lag een verdieping hoger op bed met een handdoek gedrukt tegen een diepe, lange snee in zijn hals.

Neergestoken
Hij vertelde dat P. uit het niets op hem was gesprongen en hem in zijn buik en hals had gestoken. Na zijn aanhouding vertelde de Almeerder dat hij die dag een misdrijf wilde plegen en ’s middags naar de Action was gegaan om daarvoor onder meer messen te gaan halen.

Nadat hij de ene huisgenoot had gestoken, kwamen twee anderen naar boven. Zij konden P. overmeesteren, maar raakten daarbij zelf ook gewond. Een werd in zijn gezicht en hals geraakt, de ander liep steken in zijn arm op.

'Niet bedoeling om te doden'
P. bekende de zaak, maar vertelde twee weken terug tijdens de rechtszitting dat het niet zijn bedoeling was iemand dood te maken. In een eerste politieverhoor zei P. echter: "Ik pakte zijn gezicht vast, zodat hij niet kon draaien en ik zijn keel kon doorsnijden." Hij was ervan overtuigd dat zijn huisgenoten hem hadden gedrogeerd en zijn vriendin hadden verkracht.

De rechtbank volgt de conclusie van de deskundigen dat de man een psychose had op het moment van de aanval. Volgens de rechters was hij daardoor sterk verminderd toerekeningsvatbaar, ook al zegt hij zelf dat hem niks mankeert. Uit onderzoek blijkt dat P. psychische stoornissen heeft in het schizofreniespectrum. Hij heeft medicatie en behandeling nodig, maar dat wil hij niet.

P. moet van de rechtbank twee slachtoffers een schadevergoeding betalen. De officier van justitie eiste twee weken terug een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging tegen hem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel