Y. (21) gooit hete pan met olie over medegevangene: 'Het leek alsof ik in de fik werd gestoken'

LELYSTAD • Za 8 juni 2024 | 7:44 • Zaterdag 8 juni 2024 | 7:44

Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt de 21-jarige Y. W. vier jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. W. overgoot vorig jaar een medegevangene in de Lelystadse gevangenis met hete olie. Daarnaast zou hij de man hebben gestoken met een mes. Een poging doodslag, vindt de aanklager. W. bekent dat hij de hete olie heeft gegooid, maar ontkent het steken met een mes. "Ik had wel een schilmesje bij me, maar daar heb ik niets mee gedaan."

Het slachtoffer kreeg de schrik van zijn leven vorig jaar 25 juni, toen W. zijn cel binnenwandelde met in zijn handen een soeppan met hete olie. Hij probeerde de celdeur te sluiten en na zo’n 20 seconden gooide hij de volledige inhoud van de pan over de man heen. "Het leek alsof ik in de fik werd gestoken. Nog nooit heb ik zoveel pijn gevoeld", zei die daar later over.

'Per ongeluk'
Volgens W. probeerde de man daarna met zijn handen 'in een wurgpositie' op hem af te komen. Maar het slachtoffer gleed uit en trok W. mee in zijn val. "Misschien dat ik hem toen heb geraakt met het mes. Maar dat was per ongeluk."

Een andere gevangene die op het geschreeuw afkwam, zag dat W. stekende bewegingen maakte en op het slachtoffer lag. De getuige zegt W. van het slachtoffer te hebben afgetrokken, maar ook dat ontkent de verdachte: "Ik ben zelf opgestaan en weggelopen." Het keukenmesje had hij bij zich om zich te verdedigen voor het geval dat nodig zou zijn.

Waarom hij de hete olie over de man goot, werd vrijdag in de rechtszaal niet duidelijk. De rechtbank denkt dat ruzie over drugs de aanleiding is geweest, maar W. wilde naar verder niks over kwijt.

Blijvende littekens
Het slachtoffer liep in ieder geval ernstige brandwonden op, op zijn hoofd, oor en polsen. De opgelopen littekens zijn blijvend. Zijn advocaat vorderde dan ook een hoge immateriële schadevergoeding. "Mijn cliënt wordt dagelijks herinnerd aan het traumatische incident."

W. werd psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC), maar weigerde daar aan mee te werken. Ook tijdens de rechtszitting zei hij niets over zijn persoonlijke omstandigheden: "Ik ben er een beetje klaar mee". Wel is bekend dat hij betrokken was bij meerdere ruzies in de gevangenis.

Grote kans op herhaling
Eerder werd de verdachte veroordeeld voor een gewapende overval in Tilburg, waar hij vier jaar voor uitzat. Al op jonge leeftijd kwam hij in contact met Justitie. En nu zit hij al meer dan een jaar in voorarrest voor deze zaak rond de hete olie. De aanklager vindt W. een gevaar voor de samenleving: "Er is geen empathie en hij heeft geen berouw."

Volgens het PBC is W. autistisch en heeft hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De kans op herhaling is zeer groot, zo staat in het rapport over hem te lezen. W. werd al op jonge leeftijd uit huis geplaatst. Maar hij ziet ondanks alles zijn eigen toekomst rooskleurig: "Huisje boompje beestje dat wil ik en ik zou graag lasser zijn. Het liefst onderwater", liet hij de rechters weten.

De rechtbank doet uitspraak op 21 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel