Kermisbezoek wordt duurder door overlast van jongeren

EMMELOORD • Za 11 mei 2024 | 11:12 • Zaterdag 11 mei 2024 | 11:12

Het wordt voor kermissen steeds moeilijker om attracties betaalbaar te houden, vooral voor mensen met een kleine portemonnee. Dit komt vooral door sterk stijgende kosten voor beveiliging, zegt kermisbond BOVAK.

Voorzitter Atze Lubach-Koers van de kermisbond BOVAK ziet de laatste tijd meer incidenten met jongeren op kermissen. "Het is een bijna ongrijpbare groep van ongeveer 12 tot 16 jarigen, waar de politie helaas weinig middelen voor heeft om flink tegen op te treden", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien ze vaak nog rondhangen nadat ze van het terrein zijn verwijderd."

Begin deze maand liep het uit de hand in Emmeloord, waar tientallen jongeren doelbewust spullen van kermisexploitanten vernielden. Ook werd er met stenen en vuurwerk gegooid. Een groep hield zich tot diep in de nacht op bij de stand- en slaapplekken van de exploitanten. Daar werd getoeterd en lawaai gemaakt en exploitanten werden uitgescholden voor 'kankerzigeuner'. Volgens burgemeester Roger de Groot was een ruzie tussen een kermismedewerker en een bezoeker de aanleiding voor de ongeregeldheden.

"Zo'n grote groep levert een zeer onveilig gevoel op voor de exploitanten en hun gezinnen", zegt Lubach-Koers. De kermis in Emmeloord moest eerder sluiten, terwijl een flink deel van de omzet juist uit de avond moet komen. "Uiteindelijk legt de vergunningverlener de kosten voor extra beveiligers en hogere hekken weer bij ons en dat zien bezoekers terug in de entreeprijzen van attracties."

Opstootjes en vechtpartijen
Ook de Almeerse kermis heeft al meerdere keren last gehad van relschoppende jongeren. In 2021 bestormde een grote groep de kermis op de Esplanade en waren er opstootjes en vechtpartijen. Dit was ook toen de reden om de kermis eerder te sluiten. De kermisorganisatie moest kosten maken door de inhuur van extra beveiliging.

Filmpjes op social media
En op de kermis in Hoorn moesten jongerenwerkers in 2022 voorkomen dat Almeerse 'drillrappers' op de vuist gingen met hun leeftijdsgenoten. Drillrappers zijn volgens een jongerenwerker minderjarige jongeren die criminaliteit op straat verheerlijken. Drillrappers trekken naar steden die een stuk verder liggen dan hun woonplaats en maken filmpjes die ze delen op social media en via apps.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel