Politie: groep rellende jongeren kwam verhaal halen bij kermismedewerker

EMMELOORD • Wo 8 mei 2024 | 16:47 • Woensdag 8 mei 2024 | 16:47

De aanleiding voor de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord is een vechtpartij tussen een medewerker van de kermis en een bezoeker van de kermis. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Roger de Groot naar de gemeenteraad van Noordoostpolder heeft gestuurd. Rondom de ongeregeldheden op de kermis in Emmeloord is één persoon aangehouden en meerdere mensen zijn bekeurd.

De burgemeester geeft in de brief een gedetailleerde omschrijving van de gebeurtenissen van afgelopen week op de kermis. Nadat het twee keer uit de hand was gelopen, blijkt de burgemeester een noodverordening te hebben laten maken. Deze is overigens niet ingezet. Ook is opgeschaald in de beveiliging.

Uit de brief blijkt verder dat er zes aangiften van mishandeling zijn gedaan en twee aangiften van vernieling.

Conflict begint woensdag
Een reconstructie aan de hand van de nieuwe informatie: Het conflict begint woensdag, met een gevecht tussen een medewerker van de kermis en een bezoeker. Over de oorzaak van die ruzie kan de burgemeester niks zeggen. Volgens hem doen meerdere verhalen de ronde, waarvan er niet één bevestigd is.

Een dag later ontstaan er ongeregeldheden. Eerder sprak de politie over een ruzie tussen twee groepen jongeren. Nu blijkt het te gaan om een groep jongeren die verhaal komt halen bij de kermismedewerker. Er ontstaat een confrontatie tussen de jongeren en medewerkers van de kermis.

De politie laat weten dat de aanwezige agenten in eerste instantie de ruzie tussen de groep en de medewerker weten te sussen. Dat blijkt van korte duur te zijn, want een grote groep jongeren zoekt die donderdag de kermis daarna nog een keer op. De politie omschrijft de sfeer als 'grimmig'.

Ondersteuning vanuit vier plaatsen
Om deze 'wanordelijkheden' te beëindigen, ziet de politie zich volgens de gemeente genoodzaakt om ondersteuning te vragen van omliggende eenheden. Die komen uit Lelystad, Almere, Lemmer en Harderwijk.

Toen extra politieagenten van andere eenheden in Emmeloord aankwamen, verspreidde de groep zich. Een aantal relschoppers vernielde kermisspullen. Wat de schade is en of de jongeren daarvoor moeten opdraaien, is onduidelijk. Volgens de politie keerde de rust daarna terug.

Evaluatie op vrijdag
Na de ongeregeldheden komt de burgemeester vrijdagochtend met de politie en ambtenaren bij elkaar om te bespreken hoe herhaling voorkomen kon worden.

Naar aanleiding daarvan besluit burgemeester De Groot om de kermis die avond eerder te laten sluiten. Dat is mede gedaan omdat het maar beperkt mogelijk was om extra agenten in te zetten.

Die ochtend is er ook een gesprek met de organisatoren van de kermis. De gemeente maakt de afspraak dat ook zij opschalen op het gebied van beveiliging. In plaats van twee beveiligers, worden er vier ingezet. Ook worden er extra boa's ingezet.

Daarnaast is de afspraak dat het kermispersoneel na de sluiting van 20:00 uur het terrein verlaat. Het doel van de gemeente is om te zorgen dat de groepen niet meer de confrontatie met elkaar zouden aangaan.

Weer gaat het mis
In eerste instantie leek het die vrijdagavond goed te gaan. Maar ondanks de hoop van de burgemeester dat ongeregeldheden uitblijven, gebeurt het toch. Om 22:00 uur gaat een groep van 30 jongeren weer naar de kermis. Beveiligers van de kermis spraken eerder bij Omroep Flevoland van zo'n 110 jongeren.

Daar ontstaat opnieuw een confrontatie tussen de jongeren en medewerkers van de kermis die, ondanks de afspraak, na sluitingstijd toch rond het kermisterrein verbleven. De gemeente schrijft dat er met vuurwerk en met stenen is gegooid. De lokale politie heeft de jongeren uiteindelijk uit de omgeving van de kermis verdreven.

Boa's in gesprek met personeel
Boa's richten zich ondertussen op het kermispersoneel. Zij verzoeken het personeel om te vertrekken van het evenemententerrein en naar de overnachtingsplaats te gaan. Volgens de gemeente keert de rust daarna terug.

Die nacht is één persoon aangehouden. Ook is die vrijdagavond een aantal mensen bekeurd. Hoeveel dat er zijn is niet bekend. Dat komt doordat de bekeuringen door verschillende politie-eenheden zijn uitgeschreven. Dat zorgt ervoor dat er nog geen compleet beeld is.

Zaterdag weer evaluatie
Op zaterdagochtend worden de maatregelen vervolgens weer geëvalueerd en ook aangescherpt. Zo wordt er een noodverordening voorbereid. Die kan worden gebruikt om incidenten te voorkomen.

De verordening zou gelden voor het centrum van Emmeloord en het evenemententerrein en zou kunnen helpen om politie en toezichthouders gerichter te kunnen laten optreden tegen ongeregeldheden.

Eén van de redenen om de verordening voor te bereiden is dat het 4 mei is, oftewel dodenherdenking. Onrust zou volgens de gemeente activiteiten rondom de herdenking kunnen verstoren.

Ook is er weer contact met de organisatie van de kermis en met de voorzitter van de branchevereniging van kermisexploitanten. Dat wordt gedaan om de maatregelen met elkaar af te stemmen.

Bezoek thuis
Zaterdagmiddag bezoeken de politie en boa's vervolgens tien jongeren thuis. Daar zijn gesprekken gevoerd in het bijzijn van de ouders. De jongeren is verteld dat ze moeten stoppen met de deelname aan de ongeregeldheden. De gesprekken hadden als doel om de jongeren te laten weten dat ze in beeld zijn en ook ouders te betrekken bij het gedrag van hun kind.

De politie en boa's hebben de jongeren ook gewaarschuwd dat bij een herhaling mogelijk een 'bestuurlijke maatregel' genomen kan worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een gebiedsverbod.

Die zaterdagavond zet de politie opnieuw extra boa's in. Ook zijn er vier beveiligers op het kermisterrein. Het kermispersoneel vertrekt na sluitingstijd en ongeregeldheden blijven uit. De voorbereide noodverordening wordt dan ook niet gebruikt.

Uitgebreide evaluatie nodig
De burgemeester kijkt ook vooruit. Hij geeft aan dat de gebeurtenissen rondom de kermis volgens hem een incident zijn. Om herhaling in de toekomst te voorkomen wordt er een uitgebreide evaluatie van de kermis gehouden. Daar zal ook de branchevereniging van kermishouders bij aansluiten. Samen met ondernemers wordt gekeken hoe de kermis in de toekomst georganiseerd kan worden.

De burgemeester onderzoekt nog welke maatregelen hij kan nemen tegen de mensen waarvan vaststaat dat ze bij de ongeregeldheden betrokken waren. Ook het OM en de politie kijken daar naar. De huisbezoeken zouden volgens de burgemeester een voorbode zijn geweest.

Later zal de burgemeester meer informatie geven over die maatregelen. De Groot gaat in gesprek met partners zoals welzijnsorganistatie Carrefour, de scholen en de politie.

Wie zijn de daders?
Het blijft onduidelijk waar de groep jongeren vandaan komt en wat hun leeftijd is. Volgens de beveiligers van de kermis gaat het om jongeren uit de omgeving. De politie wil dat niet bevestigen, omdat het om minderjarigen gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel