Rellende jongeren op kermis kregen 'bezoekje thuis', maar hoe effectief is dat?

EMMELOORD • Do 9 mei 2024 | 15:56 • Donderdag 9 mei 2024 | 15:56

Het liep afgelopen weekend behoorlijk uit de hand op de kermis in Emmeloord. Meer dan honderd jongeren gooiden met stenen en vuurwerkbommen en gingen de confrontatie aan met kermispersoneel. Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder is niet te spreken over het gedrag en kondigde aan dat de daders een bezoekje thuis konden verwachten, maar hoe effectief is dat?

Die bezoekjes zijn inmiddels geweest. Zaterdag kwamen boa's en politie bij tien jongeren langs. Burgemeester Roger de Groot gaf in een raadsbrief al aan dat de bezoekjes thuis bedoeld waren om de jongeren uit de anonimiteit te halen en hun ouders echt bij het gesprek te betrekken. Ook werden de jongeren gewezen op de mogelijkheden van maatregelen.

Lees ook: een reconstructie van de rellen

Het doel is mogelijk afschrikken, zegt Veroni Eichelsheim van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Ze weet zelf niet alles van de casus en weet de overwegingen van de politie niet, maar in algemeenheid helpt een gesprek en bezoek waarschijnlijk wel.

Bewustwording
Daders hebben volgens haar dan het idee dat de politie ze in de gaten heeft. Ook worden jongeren zich bewust van hun gedrag en van de consequenties. "Ze leren dat hun daden gevolgen hebben."

Hoe effectief het is, is moeilijk te zeggen. Dat hangt volgens haar af van om welke kinderen het gaat. "Als ze nooit eerder in aanraking geweest zijn met de politie, dan zal het eerder impact hebben, dan als ze al wel vaker bezoek hebben gehad."

Moet je dan niet zwaar straffen? "We weten dat er niet echt een relatie is tussen hoe zwaarder je straft en het voorkomen van herhaling", vertelt Eichelsheim. Effectiever is juist een lerende maatregel, dan kan je denken aan een taakstraf of een werkstraf, niet een gevangenisstraf.

"Dit geldt zeker bij jongeren in ontwikkeling, daar moet je ook denken aan het pedagogische aspect." Oftewel jongeren leren en opvoeden. Dat kan mogelijk ook beter met een gesprek.

Ouders bij gesprek
Als ouders bij het gesprek aanwezig zijn kan dat helpen. "Het ligt er aan wat ouders van het gedrag vinden, maar over het algemeen zullen er in de meeste gezinnen wel gesprekken over gevoerd worden en zal er afkeuring zijn." Het helpt ook als ouders door hebben waar hun kinderen zijn en weten welke vrienden ze hebben. "Dat kan voorkomen dat jongeren de criminaliteit in gaan."

Het is volgens haar goed dat de politie in zo'n situatie optreedt. "Het is onwenselijk gedrag, je verpest het ook voor anderen. Dat is ook wat je mag weten." Dit soort gebeurtenissen ontstaan mogelijk door groepsgedrag, zegt Eichelsheim. "Dan ga je misschien ook wel over je eigen grenzen heen."

Confronteren met gedrag
Een gesprek kan je dan confronteren met je gedrag en je ouders mogelijk ook, zegt de deskundige. "Dan moet je je daar ook verantwoorden." Daar leer je van waar je gedrag vandaan komt. Oefeningen op dat gebied worden ook gegeven door Halt op middelbare scholen. Daar leren jongeren of ze gevoelig zijn voor groepsdruk.

Het veroorzaken van overlast stopt bij de meeste jongeren na de pubertijd. "Juist omdat je dan minder vatbaar wordt voor groepsdruk. Ook ontwikkel je je eigen identiteit en hoef je je minder af te zetten." Al gaat dat volgens Eichelsheim niet met iedereen goed.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel