Buitenzwembad Almere: de kosten, kansen en uitdagingen op een rij
De gemeente Almere staat op het punt te besluiten over de bouw van een buitenzwembad bij Zwembad Almere Stad in de Muziekwijk. Het project, dat 13 miljoen euro moet kosten, komt tegemoet aan een langgekoesterde wens van inwoners. Maar uit onderzoeken blijkt dat de realisatie gepaard gaat met financiële en praktische uitdagingen. Wordt de bouw van een Almeers buitenzwembad een wedstrijd schoonzwemmen of een financieel ‘bommetje’?
Verantwoordelijk wethouder Paul Tang spreekt liever van een 'financiële plons' dan een bommetje. Volgens hem zijn "de risico’s onderzocht en goed in kaart gebracht. De bezoekersaantallen hebben geen grote effecten, en het grootste risico zit in de aanleg van het bad." Volgens Tang vult het buitenzwembad "een gat op in de stad." Hij vervolgt: "Dat is misschien wel het belangrijkste, zeker met de zomers die steeds heter worden. Door blauwalg kun je dan niet altijd in ander water zwemmen."
Hoeveel bezoekers kan het zwembad verwachten?
Het succes van een openluchtzwembad staat of valt met het aantal bezoekers. Vergelijkbare zwembaden in Nederland trekken gemiddeld 44.000 bezoekers per jaar. Voor Almere ligt de verwachting hoger, zo blijkt uit de stukken, met een schatting van tussen de 50.000 en 70.000 bezoekers. Haalbare cijfers, denkt Tang. "Zeker bij een mooie zomer en een nieuw buitenbad verwacht ik een goede toeloop."
Waarom gaat Almere uit van veel hogere bezoekersaantallen? Tang: "We zijn een grote stad. Men heeft gekeken naar vergelijkbare buitenbaden en de omvang van onze stad. Die buitenbaden liggen in kleinere steden, dus dat is gecorrigeerd."
Wel speelt het weer een grote rol: een natte of koude zomer kan het aantal bezoekers flink laten dalen. Daarnaast hebben de coronapandemie en economische onzekerheden in het verleden aangetoond dat externe gebeurtenissen grote effecten kunnen hebben. De prijs van een toegangskaartje en de grootte van het zwembad zelf zijn ook bepalend.
Hoewel Almere met ruim 220.000 inwoners een groot potentieel verzorgingsgebied heeft, blijkt uit het rapport dat bezoekersaantallen lastig te voorspellen zijn. Zelf heeft de wethouder warme herinneringen aan zijn jeugd in Haarlem, waar hij een frequente bezoeker was van het buitenbad aldaar. "Wij gingen met grote groepen vrienden van school. Het was een feest in de zomer om daarheen te gaan. Het is ook goed voor de ontwikkeling van de stad; jongeren leren elkaar daar kennen."
Een zwembad voor iedereen
Volgens de schattingen van de gemeente zou de omzet uit ticketverkoop liggen tussen de 300.000 euro en 420.000 euro per jaar. Extra inkomsten uit horeca zijn hierin niet meegenomen.
In het onderzoek wordt gerekend met een prijs van 6 euro voor een entreekaartje. Met een hoger tarief zou het zwembad iets kostendekkender zijn. Toch benadrukt de wethouder: "Dat gesprek moet nog gevoerd worden. Voorop staat dat we willen dat het buitenzwembad voor iedereen toegankelijk is. Je kunt het tarief niet te hoog maken, anders creëer je een onderscheid tussen mensen die het wel en niet kunnen betalen."
'Hangt een prijskaartje aan'
De exploitatiekosten om het zwembad draaiende te houden worden geschat op 1,3 miljoen euro per jaar. Dit bedrag is gebaseerd op een levensduur van 35 jaar. Bij een kortere levensduur of negatieve ontwikkelingen, zoals stijgende energiekosten, kunnen de exploitatiekosten oplopen tot 1,7 miljoen euro per jaar.
De gemeenteraad heeft vanaf 2028 een bedrag van 976.000 euro per jaar gereserveerd voor de exploitatie. Dat is dus flink minder dan de begrote kosten. Daarbij wel de kanttekening dat gemeentelijke voorzieningen niet als doel hebben om winst te maken, een bibliotheek maakt dat bijvoorbeeld ook niet. Tang: "Dit is een diep gekoesterde wens van veel Almeerders en daar hangt wel een prijskaartje aan. Maar er zouden ook meevallers kunnen zijn, bijvoorbeeld door een slimme combinatie te maken tussen het binnen- en het buitenzwembad. Maar hoe, dat zal pas blijken bij aanbesteding in 2027."
Knelpunten in verkeer
De locatie achter Zwembad Almere Stad is gekozen na een uitgebreide analyse. Het is volgens de gemeente goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer, maar een verkeersstudie wijst op mogelijke knelpunten op drukke dagen. Uit de studie blijkt dat grote verkeersproblemen niet worden verwacht, mede door de doorgaande verbindingen die er zijn naar de A6 en de Hogering.
Wel kan het kruispunt van de Stedendreef/Plantsoenpoort met de Amsterdamweg/J.S. Bachweg op drukke dagen een knelpunt worden door beperkte capaciteit van de afslaande stroken. Dit kan leiden tot files en mogelijk verkeer dat uitwijkt naar omliggende wijken, wat parkeeroverlast kan veroorzaken. Bewegwijzering wordt genoemd als maatregel om dit risico te beperken.
Onzekerheden en bestaande binnenzwembaden
De gemeenteraad heeft dus 976.000 euro per jaar gereserveerd voor de exploitatie vanaf 2028, maar dit bedrag dekt niet alle risico’s. Bij lagere bezoekersaantallen of andere tegenvallers kan het exploitatietekort groter worden dan verwacht.
Het rapport benadrukt dat deze onzekerheden gevolgen hebben voor de financiële positie van de gemeente. Daarnaast zijn er ook binnenzwembaden in Almere. Eén in Almere Stad en één in Almere Buiten. De Vrijbuiter (1995) in Almere Buiten is met name sterk verouderd en heeft op korte termijn een grootschalige renovatie nodig om aantrekkelijk en maatschappelijk bruikbaar te blijven. Ook loopt het exploitatiecontract van beide zwembaden af in 2027.
Bij een nieuwe aanbesteding worden enkele tonnen aan meerkosten verwacht ten opzichte van het huidige budget. Het geplande buitenzwembad kan mogelijk deel uitmaken van deze aanbesteding, wat de financiële druk verder kan verhogen. De gemeenteraad gaat binnenkort in gesprek over het buitenzwembad.
Als alle seinen op groen staan, kan er volgens de gemeente in 2028 voor het eerst in het zwembad gedobberd worden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Ov-laadpunten verdwijnen uit supermarkten: dit is waar je nog wel kunt opladen
FLEVOLAND • Zo 19 januari • Zondag 19 januariWie naast het boodschappen doen ook nog naar de supermarkt gaat om de ov-chipkaart op te laden, kan dat binnenkort niet meer doen. De oplaadpunten verdwijnen de komende maanden uit de alle supermarkten,...
-
Bijna 500 euro per opruimactie; proef om zelf buurt afvalvrij te houden mislukt
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariEen proef waarbij Almeerders hun buurt afvalvrij konden houden, heeft de gemeente vorig jaar 9200 euro gekost. Dat schrijft burgemeester Hein van der Loo aan de gemeenteraad. In april werden vijf 'grijperhubs'...
-
Buitenzwembad Almere: de kosten, kansen en uitdagingen op een rij
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe gemeente Almere staat op het punt te besluiten over de bouw van een buitenzwembad bij Zwembad Almere Stad in de Muziekwijk. Het project, dat 13 miljoen euro moet kosten, komt tegemoet aan een langgekoesterde...