Code oranje op IJsselmeer, maar geen extra maatregelen voor storm Henk in Flevoland

FLEVOLAND • Di 2 januari 2024 | 22:15 • Dinsdag 2 januari 2024 | 22:15

Vanwege storm Henk heeft het KNMI dinsdag voor het IJsselmeergebied de waarschuwingscode oranje afgegeven. In het gebied kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen.

De waarschuwing geldt van dinsdagavond 22.00 uur tot en met 02.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag en geldt ook voor onder meer Noord-Holland en Friesland. Voor Flevoland geldt code geel.

De waterstand in zowel het Markermeer als het IJsselmeer is al ruim een week zeer hoog. Dat hoge waterpeil zorgt in tegenstelling tot in Noord-Holland niet voor problemen in onze provincie.

'Geen extra dijkbewaking in Flevoland'
Volgens waterschap Zuiderzeeland is er geen extra dijkbewaking nodig en is de waterstand weliswaar hoger dan normaal, maar is die op het IJsselmeer lager dan vorige week. Rijkswaterstaat heeft rond 21.00 uur wel de Ramspolkering bij Ens gesloten, om het achterland te beschermen.

Natuurmonumenten ziet ook geen problemen voor de Marker Wadden. Volgens de organisatie is het natuurgebied ingesteld op stormen. "De oevers krijgen daardoor af en toe een reset en dat is alleen maar goed."

De wandelpaden en steigers waren dinsdag allemaal begaanbaar. 'En als de steigers vannacht toch onder water komen te staan is er niemand die daar last van heeft', laat een woordvoerder weten.

In Noord-Holland moeten door het hoge water dus wel extra maatregelen genomen worden. In Hoorn worden vannacht extra controles uitgevoerd. Ook zijn er zandzakken geplaatst, die ernstige wateroverlast moeten voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel