Hoe moeten we in de toekomst omgaan met hoogwater?

FLEVOLAND • Di 9 januari 2024 | 20:22 • Dinsdag 9 januari 2024 | 20:22

Het waterpeil in het Markermeer daalt weer, maar hoe kon het water zo uitzonderlijk hoog staan? En hoe moeten we daar in de toekomst mee omgaan? Onderwijsmanager watermanagement Rutger van Hogezand van de Hogeschool Rotterdam legt het uit.

Van Hogezand spreekt van een 'tweetrapsraket'. "Als het water in de Waddenzee hoog staat, kan het IJsselmeer daar niet naartoe afwateren. En als het water in het IJsselmeer hoog staat, kan het Markermeer vervolgens niet afwateren naar het IJsselmeer. Dus dat stapelt dan op."

Voor Flevoland was er wel een gelukje: de wind zorgde ervoor dat het water in het Markermeer de andere kant op werd gestuwd. "Dat heeft voor problemen gezorgd bij Volendam. Oostenwind was daar een soort complicerende factor, waardoor je aan de kust een nog hogere waterstand krijgt", aldus de hoogleraar.

Klimaatverandering
Van Hogezand is niet bang dat Flevoland door de vele regen onder water komt te liggen. "Er liggen hoge dijken om Flevoland heen. Die zijn zo ontworpen dat ze extreem hoge waterstanden aan kunnen." Toch sluit Van Hogezand niet uit dat de dijken nog hoger en steviger gemaakt moeten worden vanwege klimaatverandering.

Maar de onderwijsmanager watermanagement heeft geen glazen bol. "Of de zeespiegel nou 1 meter stijgt, of 3 meter, dat is vooralsnog onduidelijk." Het ophogen van dijken is niet de enige optie, volgens hem is het ook goed om water de ruimte te geven. "Dat betekent dat je delen van land moet opgeven om water op te slaan, want je kan de dijken niet blijven ophogen. Dat houdt op een gegeven moment gewoon op."

Dat gaat volgens hem tegen de Flevolandse manier van watermanagement in. In de polder wordt water juist zo snel mogelijk afgevoerd. "Maar je moet dus juist soms water afvoeren, en het soms vasthouden. Daar zal je je land op moeten inrichten. En dan heb je niet snel voor elkaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel