De regen trotseren om zeldzame dwergaalscholver te zien: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding'

LELYSTAD • Di 24 december 2024 | 18:59 • Dinsdag 24 december 2024 | 18:59

Het is rond lunchtijd als ecoloog Jeroen van Wijk maandag met een collega door het Natuurpark Lelystad loopt, en een vreemde kleine vogel op een tak in een meertje ziet zitten. "Kijk, dat is een dwergaalscholver", grapt hij naar zo'n collega. Een typische grap die alleen vogelkenners zullen begrijpen: dwergaalscholvers zijn zeldzaam in Nederland en sinds eind vorige eeuw maar een paar keer gezien.

De dwergaalscholver is, zoals de naam doet vermoeden, een stuk kleiner dan de gewone. In totaal kan hij zo'n 50 centimeter hoog worden. In een groot natuurgebied als Natuurpark Lelystad is het dus flink zoeken voor vogelspotters die het nieuws hebben gehoord.

Want een dwergaalscholver, die willen veel vogelspotters wel op hun gezien-lijstje hebben staan. Een spotter die dinsdagochtend met twee vrienden naar het Natuurpark is gekomen, zegt dat het zijn 300e soort kan worden op zijn persoonlijke vogelspotlijst.

Spotten in de regen
"Het is net als postzegels verzamelen, alleen dan ben je lekker buiten", zegt hij terwijl de regendruppels naar beneden komen vallen. Maar: "Slecht weer bestaat niet, alléén slechte kleding."

Hij is lang niet de enige die de dwergaalscholver wil spotten of heeft gespot. Het is vleiend voor het natuurpark dat er veel spotters komen deze dagen, maar het kan ook vervelend zijn.

"Als je een kwetsbaar natuurgebied hebt, zit je eigenlijk niet te wachten op hele grote groepen mensen die de natuur kunnen verstoren. Maar Natuurpark Lelystad is er gelukkig op ingericht, met veel goede wandelpaden."

Ruim honderd vogelspotters
Dus kunnen vogelspotters lekker hun gang gaan. En dat doen ze massaal: sinds Jeroen van Wijk zijn waarneming geeft gelogd op vogelspotwebsite waarnemingen.nl, zijn er al zo'n 113 waarnemingen bijgekomen.

Jeroen van Wijk

De vogel leeft normaal onder andere in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Kazachstan. Dat dit exemplaar in Lelystad terecht is gekomen, is waarschijnlijk het gevolg van een simpele navigatiefout. "Hij is waarschijnlijk een beetje uit de richting gezworven, of heeft een verkeerde afslag genomen."

Verdwaalde vogels zijn overigens niet uniek in Flevoland: afgelopen vrijdag nog vloog er in de Hollandse Hout ineens een rode ibis rond. Die woont normaal gesproken in Zuid-Amerika.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel