Vanuit deze 'Waterkamer' in Lelystad wordt heel Nederland in de gaten gehouden

LELYSTAD • Ma 12 februari 2024 | 6:35 • Maandag 12 februari 2024 | 6:35

De kust, rivieren en meren, al het water van Nederland wordt vanuit een 'Waterkamer' in Lelystad in de gaten gehouden. Op dit moment is de rust weer een beetje wedergekeerd, maar dat was de afgelopen tijd wel anders. Door hoogwater waren het spannende maanden. Maar wat gebeurt daar dan precies in dat grote gebouw in Lelystad?

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland, zoals het officieel heet, van Rijkswaterstaat wordt voor bijvoorbeeld de scheepvaart, waterschappen en veiligheidsregio's een soort weerbericht voor de waterstanden gemaakt. Dat betekende de afgelopen tijd topdrukte.

Dag en nacht doorwerken
In dat soort periodes wordt er door teams dag en nacht doorgewerkt, vertelt Bas Boterman van het centrum. "Team kust en meren heeft een aantal nachten doorgehaald om ook 's nachts waarschuwingen uit te blijven geven."

De 'Waterkamer'

In de waterkamer vind je geen water, wel ronde eilandjes van bureaus en vooral veel mensen achter computerschermen. Want de voorspellingen, waarschuwingen en adviezen worden gegeven aan de hand van heel veel data.

Rijkswaterstaat heeft meer dan 300 meetpunten in heel Nederland om waterstanden in de gaten te houden. Daarnaast is het weer natuurlijk ook heel belangrijk, regen en wind hebben invloed. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende weermodellen. Voor de rivieren begint het monitoren al in Duitsland en België. Wat stroomt er allemaal onze kant op en waar en wanneer kan dit voor Nederland hoge waterstanden veroorzaken.

Overal hoog water is bijzonder
Wat de afgelopen periode volgens Boterman bijzonder maakte, was dat er op alle gebieden hoge waterstanden waren. Zowel aan de kust, als in de rivieren en de meren. Dat komt minder vaak voor. Het zorgde voor extra hoog water bij zogenoemde overgangsgebieden. Daar waar de Maas en Waal de zee instromen, wordt het water opgestuwd. En dichter bij huis, waar de IJssel het IJsselmeer instroomt, heeft dit hetzelfde effect.

Waarschuwingen voor Flevoland
Berend-Jan Bosma werkt voor team kust en meren en heeft heel veel voorspellingen, waarschuwingen en adviezen gegeven de laatste maanden. Ook voor Flevoland. In december was er een piek voor de waterstand van het IJsselmeer. Toen daar een flinke wind bijkwam heeft hij waterschap Zuiderzeeland gewaarschuwd om de dijken in de gaten te houden.

"Als het water al hoog staat en er komt regen en wind bij, dan stuwt het water op. We waarschuwen dan voor de dijkbelasting.", aldus Bosma. Dat is eigenlijk hoe hoog de golven tegen de dijk aankomen. Waterschappen kunnen dan dijkwacht gaan lopen. Om eventuele problemen op tijd te signaleren.

Waterveiligheid niet in het geding
Het was een spannende intensieve tijd. Waarbij een crisis uiteindelijk is uitgebleven, volgens Bas Boterman. Mensen hebben echt wel last gehad van het hoge water, maar de veiligheid is niet in het geding geweest. Er is geen risico geweest op een grootschalige overstroming. De situatie is wel onder controle gebleven.

Vestiging watermanagementcentrum

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel